Placeholder

Over de woningmarkt: herstel in zicht voor starters

16 October 2023Jelmer Jasken

In het licht van een flinke daling in het aantal hypotheekaanvragen in het derde kwartaal van 2022, lijkt de Nederlandse woningmarkt zich langzaam te herstellen. Met name jonge huizenkopers, ook wel starters genoemd, spelen een steeds grotere rol op de krappe woningmarkt. Deze positieve trend is een opsteker na anderhalf jaar van tegenvallende cijfers als gevolg van stijgende rentes. 

In het kort over de woningmarkt

  • Hoewel de stijging in het aantal hypotheekaanvragen een hoopvol teken is voor de woningmarkt, blijven er uitdagingen bestaan, met name voor starters.
  • De mogelijkheid om meer geld te lenen dankzij loonstijgingen opent deuren, maar de toenemende concurrentie en de stijgende prijzen vormen nog steeds obstakels voor huizenkopers.
  • Het herstel van de woningmarkt is een proces dat met zorg moet worden afgewacht.

Herstel na een diepe val

In het afgelopen half jaar heeft de hypotheekmarkt geleden onder de druk van stijgende rentes. In het tweede kwartaal daalde het aantal hypotheekaanvragen met maar liefst 31% vergeleken met het voorgaande jaar. Een zorgwekkende situatie voor huizenkopers en de vastgoedmarkt in het algemeen. 

Gelukkig laat het derde kwartaal van dit jaar een positieve wending zien: een stijging van 1% in het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van dezelfde periode in 2022, volgens de nieuwste hypotheekindex van De Hypotheker. 

Lees ook: Analyse woningmarkt Q3 2023: huizenprijzen stijgen.

Jonge huizenkopers nemen het voortouw

Een bemoedigend teken is de toename van jonge huizenkopers op de woningmarkt. Het aantal huizenkopers onder de 35 jaar steeg met meer dan 25% vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar. Deze groei is opvallend, gezien het feit dat ook het aantal overbiedingen weer toeneemt, wat een uitdaging vormt voor starters. 

Loonstijgingen

Een verklaring voor deze positieve ontwikkeling is te vinden in de loonstijgingen die hebben plaatsgevonden. Door deze toename in inkomen hebben starters de mogelijkheid om meer geld te lenen, wat hun positie op de woningmarkt versterkt. Deze verschuiving opent deuren voor jonge huizenkopers, en geeft hen de kans om hun plek te vinden in de vastgoedwereld.

Tegenvaller voor verbouwingen en verduurzaming

Niet alle aspecten van de hypotheekmarkt hebben echter een positieve trend laten zien. Het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwingen of verduurzaming daalde juist in het derde kwartaal van 2023. Deze daling, zo’n 16% lager dan dezelfde periode in 2022, kan worden toegeschreven aan de hogere hypotheekrente. Waardoor het duurder wordt om te investeren in verbeteringen aan woningen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?