Placeholder

Nederlandse koopwoningen duurzamer dan verwacht

1 December 2023Jelmer Jasken

Nederlandse koopwoningen staan centraal in een recent onderzoek van Brainbay, waaruit blijkt dat de werkelijke duurzaamheid van deze huizen verrassend hoger ligt dan eerder vastgesteld. Het gebruik van geavanceerde Artificial Intelligence (AI) heeft een nieuwe kijk geboden op de actuele energieprestaties van deze woningen.

Uitdagingen met de bestaande energielabels

De huidige energielabels blijken niet allemaal even nauwkeurig. Met maar liefst 92% van de geregistreerde energielabels opgesteld via verouderde en inaccuraate meetmethoden. Zelfs na verduurzaming vragen woningeigenaren zelden om een geactualiseerd energielabel, wat een gemiste kans is om de werkelijke duurzaamheid te benadrukken.

De Verduurzamingsmonitor voor koopwoningen

Om transparantie te bieden over de actuele energieprestaties van koopwoningen, heeft Brainbay de ‘Verduurzamingsmonitor’ geïntroduceerd. Deze tool biedt een realtime inzicht in de duurzaamheid van Nederlandse koopwoningen, waarbij het echte energielabel C vaak hoger ligt dan geregistreerd. 

Lees ook: Subsidie voor isolatie tegen energiearmoede.

Regionale verschillen in duurzaamheid

Het onderzoek onthult opvallende regionale verschillen in de energieprestaties van woningen. Terwijl Almere wordt geprezen om haar duurzame woningvoorraad, worstelen randgemeenten met verschillende duurzaamheiduitdagingen, voornamelijk beïnvloed door woning- en bewonerskenmerken. Zo schreven we al eens eerder welke provincie de meeste groene energielabels had. 

Bevordering van duurzaamheid (koop)woningen

Beleidsmatig kan de doorstroming onder ouderen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van verduurzaming. Nieuwe bewoners tonen meer bereidheid tot verduurzaming, wat vooral effectief kan zijn bij de minst duurzame woningen, vaak in handen van lage inkomens. 

AI voorspelt energielabels

Het door Brainbay ontwikkelde AI-model voorspelt nauwkeurig de energieprestaties van woningen door data over woningkenmerken en huishoudens te gebruiken. Deze methode biedt een geavanceerde schatting voor woningen zonder exact label.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?