Placeholder

Deze provincie wint de strijd om groene energielabels

26 May 2023Jelmer Jasken

Groene energielabels spelen een cruciale rol in de overgang naar duurzame energie in Nederland. Klimaatverandering en de noodzaak om CO2-uitstoot te verminderen zijn urgent. Het is dus essentieel om energie-efficiëntie te stimuleren en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Een energielabel geeft de energieprestatie van een gebouw aan. Het varieert van A (groen, zeer energiezuinig) tot en met G (rood, zeer energie-onzuinig).

Wat zijn ‘groene’ energielabels

In Nederland worden de labels A, B en C beschouwd als de groene energielabels. Binnen deze schaal behoren de groene energielabels tot de meest energiezuinige categorieën. Woningen en bedrijfspanden met deze labels zijn goed geïsoleerd. Ze hebben efficiënte verwarmings- & ventilatiesystemen en maken gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie of warmtepompen.

Het verkrijgen van een groen label voor een gebouw heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgt het voor lagere energiekosten, omdat energiezuinige gebouwen minder energie verbruiken. Daarnaast draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland. Een groen energielabel kan de waarde van een gebouw verhogen. Ook kan het de verkoop- of verhuurbaarheid ervan verbeteren.

In dit artikel onderzoekt Woninglabel.nl in welke provincie in Nederland de meeste groene labels zijn toegekend. Door de regionale verschillen in de adoptie van groene energie te begrijpen, wordt de voortgang van Nederland op het gebied van duurzaamheid en energietransitie inzichtelijk gemaakt.

Totaal aangevraagde energielabels in Nederland

EP-Online, het platform voor energieprestaties, heeft als doel alle labels voor gebouwen in Nederland vast te leggen. Voordat we kijken naar de specifieke gegevens per provincie, heeft Woninglabel.nl een overzicht gemaakt van de situatie in Nederland.

Uit de resultaten van afbeelding 1 blijkt dat de meest voorkomende energielabels in Nederland label C (2.168.776 adressen) en label A (1.898.962 adressen) zijn.

Dit geeft een beeld van de energieprestaties van woningen en bedrijfspanden in ons land. In totaal zijn er maar liefst 8.372.546 labels afgegeven in Nederland.

Totaal aantal energielabels in Nederland.
Afbeelding 1: Totaal aantal energielabels in Nederland.

De provincies met de meeste groene energielabels

Kijkend naar de verschillende donutdiagrammen van afbeeldingen 2 & 3, valt op dat Flevoland, in verhouding tot het aantal gelabelde gebouwen, veruit de meeste groene energielabels heeft. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het aantal gelabelde gebouwen in Flevoland veel lager is dan bijvoorbeeld in Zuid-Holland. Dit komt natuurlijk doordat er in Flevoland minder is gebouwd. Een vergelijking op die manier zou dus vertekend zijn. Om een betere conclusie te kunnen trekken, houden we zowel rekening met het aantal aangevraagde (groene) labels als met het aantal gebouwen.

Totaal aantal energielabels per provincie in Nederland.
Afbeelding 2: Totaal aantal energielabels per provincie in Nederland 1/2.

Uit de verstrekte gegevens blijkt dat de provincie Zuid-Holland de meeste groene energielabels heeft, gevolgd door de provincies Noord-Holland en Gelderland.

In totaal zijn er in Zuid-Holland 1.170.191 groene energielabels afgegeven. Dit toont aan dat er in deze provincie een sterke nadruk ligt op het bevorderen van energie-efficiëntie en duurzaamheid. De hoge bevolkingsdichtheid en het grote aantal gebouwen in Zuid-Holland hebben geleid tot het grote aantal groene energielabels in deze provincie.

Op de tweede plaats volgt Noord-Holland met 940.141 groene labels. Ook in deze provincie is er een sterke betrokkenheid bij het stimuleren van groene initiatieven en het bevorderen van energiezuinige gebouwen. Met steden als Amsterdam en Haarlem als belangrijke duurzaamheidscentra is het niet verwonderlijk dat Noord-Holland een hoog aantal groene energielabels heeft.

Totaal aantal energielabels per provincie in Nederland.
Afbeelding 3: Totaal aantal energielabels per provincie in Nederland 2/2.

Gelderland staat op de derde plaats met 655.187 groene energielabels Deze provincie laat zien dat ze veel belang hecht aan energie-efficiëntie en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Met verschillende initiatieven en bewustwordingscampagnes stimuleert Gelderland de implementatie van groene technologieën en energiebesparende maatregelen in gebouwen.

Groeiende aandacht voor duurzaamheid

Woninglabel.nl concludeert dat het afgeven van grote aantallen energielabels in meerdere provincies getuigt van de groeiende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie in Nederland. Het streven naar groene energielabels draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het creëren van een duurzamere toekomst.

Het is belangrijk dat provincies blijven investeren in energiebesparende maatregelen en bewustwordingscampagnes. Dit zal het gebruik van groene energie verder stimuleren en de transitie naar een duurzamere samenleving versnellen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland