Placeholder

Subsidie voor isolatie tegen energiearmoede

28 November 2023Jelmer Jasken

Recentelijk heeft de Rijksoverheid aangekondigd dat bijna alle Nederlandse gemeenten – 337 van de 342 – subsidie hebben aangevraagd om woningen met een laag energielabel te isoleren. Dit ambitieuze initiatief maakt het mogelijk om het volledige bedrag van 425 miljoen euro te benutten, waarmee zo’n 200.000 woningen van isolatie kunnen worden voorzien. En energiearmoede aangepakt kan worden. 

Deze gerichte inspanningen zijn specifiek gericht op het ondersteunen van kwetsbare woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). In samenwerking met de gemeenten zullen woningeigenaren en VvE’s aanpassingen aan hun woningen verrichten om niet alleen het comfort te verhogen, maar ook de energierekening te verlagen, wat een belangrijke stap is in het tegengaan van energiearmoede.

Het belang van isolatie voor kwetsbare woningen

Het isoleren van woningen met lage energielabels draagt bij aan een aanzienlijke verbetering van het comfort voor bewoners. Bovendien verlicht dit de financiële last van hoge energierekeningen, waardoor huishoudens meer financiële ademruimte krijgen.

Het Nationaal Isolatieprogramma heeft als voornaamste doelstelling om tot 2030 maar liefst 2,5 miljoen woningen te isoleren, waarbij de focus ligt op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen. Om dit te realiseren heeft de Rijksoverheid ruim 4 miljard euro beschikbaar gesteld via het Klimaatfonds, waarvan een aanzienlijk deel beschikbaar is binnen de lokale aanpak.

Lees ook: Veel Nederlanders onbekend met de terugverdientijd van een warmtepomp.

Financiële ondersteuning tegen energiearmoede

Een gereserveerd bedrag van 1,5 miljard binnen de lokale aanpak maakt naar schatting isolatie mogelijk voor zo’n 750.000 woningen. Voor de komende jaren, 2024 en 2025, plannen we nog twee aanvraagrondes, waardoor we de initiatieven verder kunnen uitbreiden.

Gemeenten in Nederland hebben de mogelijkheid om zelf de vorm en uitvoering van de lokale aanpak te bepalen. Het doel is echter universeel: ondersteuning bieden aan eigenaar-bewoners en bewoners van VvE’s met woningen met lagere energielabels. De focus ligt hierbij op de meest kwetsbare huishoudens die het hardst deze ondersteuning nodig hebben.

Stimulatie en facilitering door gemeenten

De rol van de gemeenten is cruciaal in het stimuleren en faciliteren van isolatieprojecten. Ze hebben namelijk de mogelijkheid om verschillende maatregelen toe te passen. Denk hierbij aan begeleiding, adviesverlening, extra subsidies bovenop de landelijke fondsen en zelfs het uitgeven van vouchers voor isolatiemateriaal.

Toekomstige aanvraagrondes

In 2024 en 2025 zijn er geplande aanvraagrondes. Deze bieden de kans om verder te gaan met de uitvoering van de ambitieuze isolatieplannen tegen energiearmoede. De verwachtingen zijn hooggespannen en de hoop is om een significante verandering te bewerkstelligen in de energie-efficiëntie van Nederlandse woningen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde