Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat
De meeste oudere huizen beschikken over natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt je huis binnen via roosters, klepraampjes, naden en kieren. In veel van deze huizen is de ventilatie echter onvoldoende. Hoe jij de natuurlijke ventilatie in jouw huis kunt controleren en verbeteren lees je in dit artikel! Op die manier heb je gezondere lucht in huis en minder warmteverlies.
Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig, oftewel de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In ongeveer 7 van de 10 huizen in Nederland gebeurt dit op een natuurlijke manier. Verse lucht stroomt je huis in via naden, kieren, klepraampjes en roosters. Vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer je huis uit.
Tocht en warmteverlies
Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Dat is zeker slim, maar dan moet je wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes. Anders wordt de lucht in huis snel ongezond.
Wat is natuurlijke ventilatie?
Bij natuurlijke ventilatie loopt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht via klepramen en roosters. Vervuilde lucht kan ook naar buiten gaan via een pijp met een uitmonding op het dak, via een afzuigkap in de keuken of ventilatoren in de badkamer of het toilet.
Waarom is natuurlijke ventilatie belangrijk?
Natuurlijke ventilatie komt vooral voor bij oudere woningen. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Voor gezonde lucht in huis moet je 24 uur per dag ventileren. Bij een gebrek aan ventilatie neemt de luchtvochtigheid toe en ontstaat een ideaal leefklimaat voor schimmels en huisstofmijt.
Een slechte luchtkwaliteit kan onder meer hoofdpijn, luchtwegaandoeningen, allergieën en benauwdheid veroorzaken. Natuurlijke ventilatie geeft vaak onvoldoende luchtverversing 24 uur per dag. Vandaar dat vanaf de jaren 80 standaard mechanische ventilatiesystemen werden toegepast.
Lees ook: Een groots dilemma: verbouwen of verhuizen?
Meerdere tips om je huis te ventileren
Gelukkig zijn er meerdere tips om je huis goed te ventileren en door te luchten. Hieronder vijf korte tips!
1. Ventilatieroosters
Laat de ventilatieroosters van je huis altijd open. Dit is nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Heb je klepraampjes? Zet deze dan op een kier als je thuis bent.
2. Schoonmaken van de roosters
Maak de ventilatieroosters minstens één keer per jaar goed schoon. Gebruik hiervoor een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen en schoonmaken met een sopje.
3. Doorstroming van lucht
Zorg dat de lucht in huis kan doorstromen. Onder de deuren moet minstens 1,5 centimeter ruimte zitten. Maak de te lange deuren iets korter of zet er een rooster in.
4. Extra ventilatie in keuken en badkamer
Zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken en een ventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.
5. Gebruik een CO2-meter
Met een CO2-meter kun je meten hoe gezond de lucht in je huis is. Koop of leen een CO2-meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. In de badkamer kan een vochtmeter handig zijn.
Bij isolatie hoort (natuurlijke) ventilatie
Bij het isoleren van je huis worden ook de naden en kieren dichtgemaakt. Een deel van de natuurlijke ventilatie raak je dan kwijt. Zorg daarom voor ventilatieroosters in nieuwe ramen of kozijnen.
Kies roosters die reageren op winddruk (zelfregelende roosters). In de woonkamer kun je ook een ventilatie-unit in de buitenmuur plaatsen die de warmte terugwint en ‘vraaggestuurd’ is. Een CO2-meter bepaalt dan hoeveel verse lucht er nodig is en hoe hard en geventileerd moet worden. Zo’n unit is comfortabel en energiezuinig.
Controleer de lucht in je huis
Wil je weten of de lucht in jouw huis gezond is? Investeer dan in een CO2-meter en zet deze in de woonkamer en slaapkamers. Zo zie je hoe gezond de lucht is in deze kamers als je alleen of met meer mensen bent, en ook als je naar bed gaat en wakker wordt.
De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm. Ppm staat voor ‘parts per million’, een maat voor concentratie. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed. Tussen de 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende.
Er zijn CO2-meters die ook vocht kunnen meten. Dit is handig voor de badkamer. Een vochtpercentage van 40 tot 70 procent is goed. Een CO2-meter kost tussen de €80 en €300.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.
