Placeholder

Minister Schouten: gemeenten mogen energietoeslag uitkeren

17 March 2022Jelmer Jasken

Het kabinet wil ervoor zorgen dat huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag van circa €800,- zo spoedig mogelijk ontvangen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft aangegeven dat gemeenten mogen starten met de uitbetaling. Dit laat minister Schouten weten in een brief aan de tweede Kamer (15 maart 2022).

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel over eenmalige energietoeslag is 15 maart 2022 aan de Tweede Kamer aangeboden. Het regelt dat de toeslag aan zo’n 800.000 huishoudens met een laag inkomen uitgekeerd wordt via de gemeenten. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Schouten weten dat gemeenten, vooruitlopend op de aangekondigde wetgeving, al mogen beginnen met de uitbetaling ervan. De gemeente kunnen gebruik maken van verschillende hulpmiddelen die beschikbaar zijn gesteld. Dit zijn hulpmiddelen zoals een richtlijn en een handreiking. Zo kunnen gemeenten de laatste voorbereidingen treffen voor de uitkering.

“Voor veel huishoudens met een kleine beurs is de nood hoog door de gestegen energieprijzen, duurdere boodschappen en de hoge prijzen aan de pomp. Het kabinet heeft voor hen de energietoeslag verhoogd om de pijn van de prijsstijgingen beter te dempen. Ik vind het belangrijk dat gemeenten deze huishoudens nu snel lucht kunnen bieden” laat minister Schouten weten in haar brief aan de Tweede Kamer.

Richtbedrag uitkering

Het kabinet heeft eind vorige week besloten het richtbedrag voor de eenmalige energietoeslag te verhogen van €200 naar € 800. Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. Andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, vragen deze zelf aan bij hun gemeente.

Huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen kunnen ondersteuning krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier of via het Geldloket van de gemeente. Er is een landelijk telefoonnummer: 0800-8115. Hier kunnen mensen met geldzorgen anoniem terecht voor advies op maat en ze kunnen doorverwezen worden naar passende hulp.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 September 2023

Welke banken geven duurzaamheidskorting

Placeholder
20 September 2023

Prinsjesdag 2023: Over energie en de woningmarkt

Placeholder
18 September 2023

Verder verduurzamen dan de Standaard voor woningisolatie

Placeholder
13 September 2023

Kantoren met slecht energielabel zien prijsdaling van 20%