Placeholder

Maatregelenpakket om stijgende energieprijzen te verzachten

14 March 2022Jelmer Jasken

Het kabinet komt met een maatregelenpakket om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te verzachten. Met name door de hogere energieprijzen kan de inflatie dit jaar flink oplopen tot 5,2%. De koopkracht daalt naar verwachting met 2,7%. Het maatregelenpakket is bedoeld om mensen met lage en middeninkomens tegemoet te komen. De eenmalige energietoeslag wordt voor mensen met een bijstandsinkomen verhoogd naar €800,-. Daarnaast wordt de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%. Ook haalt het kabinet 150 miljoen euro dat bestemd was voor 2026 naar voren om huishoudens met een laag inkomen te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Verschillende ministers informeren de Tweede Kamer hierover in een Kamerbrief (11 maart 2022).

Koopkracht

De koopkracht van Nederlanders staat al langer onder druk door de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie. Nu de oorlog in Oekraïne daar bovenop komt heeft dit extra gevolgen op economisch vlak. Veel is nog onzeker, maar het is duidelijk dat Nederlandse huishoudens achteruit gaan in hun besteedbaar inkomen. Het CPB constateert dat met name mensen met lage inkomens risico lopen door de stijgende prijzen. Daarom voelt het kabinet de noodzaak om nog dit jaar aanvullende maatregelen te nemen.

Verhoging eenmalige energietoeslag lage inkomens

Eind 2021 maakte het vorige kabinet al bekend 3,2 miljard euro te steken in een verlaging van de energiebelasting. Daarnaast werd een eenmalige energietoeslag van ongeveer €200,- per huishouden aangekondigd. Dit om de gevolgen voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau te verzachten. Dat geldt ook voor ouderen met lage inkomens. Deze eenmalige regeling wordt nu verhoogd naar €800,- per huishouden. Snelheid wordt hierbij beloofd. Het kabinet en gemeenten laten weten de uitkering zo spoedig mogelijk aan huishoudens uit te keren.

Verlaging btw op energie

Het kabinet wil de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) vanaf 1 juli dit jaar voor een halfjaar verlagen van 21% naar 9%. Door deze maatregel daalt de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld verbruik) in dit half jaar met ongeveer €140,-.

Meer geld voor energiebesparende maatregelen huishoudens

Het vorige kabinet besloot eind vorig jaar om 150 miljoen euro vrij te maken om huishoudens te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Daar komt nu 150 miljoen euro bovenop om extra energiebesparende maatregelen te nemen. Ook wordt er budget vrijgemaakt voor een ondersteunende campagne om mensen meer bewust te maken van de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Met dit extra pakket is in totaal 2,8 miljard euro gemoeid.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland