Placeholder

Gesloten kantoordeuren op 1 januari

16 August 2022Jelmer Jasken

Het klinkt misschien als een fantasie: je hebt net van een welverdiende kerstvakantie genoten, sta je op 1 januari 2023 ineens voor dichte kantoordeuren. Voor veel werknemers kan dit nog wel eens de werkelijkheid gaan worden. Kantooreigenaren weten namelijk al tien jaar dat ze hun pand moeten verduurzamen. Voldoet het kantoorpand per 1 januari 2023 niet aan minstens energielabel C? Dan dreigt verplichte sluiting.

De stand van zaken

Een op de drie kantoren in Nederland voldoet nog niet aan de minimale energielabel C verplichting. Voor veel kantoorpanden is het dus te laat om nog een verduurzamingsproces in werking te stellen. De cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) scheppen een nog somberder beeld en geven aan dat nog maar 48 procent van de 65.000 kantoren in Nederland inmiddels label C of beter heeft.

Te laat om te verduurzamen

Het is onwaarschijnlijk dat de achterstand de komende vijf maanden nog ingehaald gaat worden. Voor veel pandeigenaren is het nu te laat om nog te investeren in verduurzaming. Frank Verwoerd, Commercial Real Estate Services (CBRE): “De kloof zit tussen professionele eigenaren en private vastgoedbezitters die hun pand bijvoorbeeld als pensioenvoorziening zien. Die zijn wat minder bezig met regels.”

Dat de kantoorpanden verduurzaamd moeten worden is al jaren bekend. Het is voor veel eigenaren inmiddels te laat om nog te verduurzamen. Tel daar bij op dat er te weinig installateurs en energieprestatie-adviseurs voor kantoorpanden zijn en het is zeer onwaarschijnlijk dat een derde van de kantoren op tijd aan energielabel C komt.

Financiering

Dat een groot deel van de kantoorpandeigenaren nog geen energielabel C heeft bemachtigd valt deels te verklaren door financieringsproblemen. Toch betreft het vaak zogenaamde ‘no-regret’ maatregelen bij een verduurzamingsproces. Dit houdt in dat de maatregelen die worden getroffen zich snel terugverdienen door de besparing op de energierekening. Daarnaast kan de pandeigenaar na enkele doeltreffende maatregelen al label C beogen. Zo hebben ledverlichting, zonnepanelen, warmtepompen en spouwmuurisolatie een zeer positieve invloed op het label.

Handhaving

Of werknemers op 1 januari 2023 daadwerkelijk voor dichte kantoordeuren zullen staan hangt af van de gemeente. Vermoedelijk zullen veel gemeenten eerst in gesprek gaan met de kantooreigenaren. In de loop van 2023 zal de handhaving waarschijnlijk een stuk strenger worden. Gemeenten mogen dwangsommen tot 20.000 euro per dag opleggen en als uiterste maatregel het kantoorpand doen sluiten.

Je riskeert als kantoorpandeigenaar niet alleen dwangsommen of sluiting. Met een onduurzaam gebouw jaag je ook huurders weg. Huurders hebben namelijk een sterke voorkeur voor een kantoor met label A.

Verduurzamen

Wil je weten wat je kunt doen om jouw kantoorpand te verduurzamen? Lees dan ons artikel met verduurzamingsmaatregelen voor kantoorpanden.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland