Energielabels en woningscans: docente Laurette legt uit
Dit is een artikel van onze partner Kader
Energie- en bouwadviseur Laurette Bulkens (53) geeft les aan de vooropleiding Bouwkunde. Wat is het verschil tussen energielabels en woningscans? En welke praktijktips geeft ze haar studenten? Laurette vertelt.
Een energielabel is vanuit de overheid verplicht voor mensen die hun huis willen verkopen. Het is een nulmeting van de woning die je volgens een protocol opstelt en registreert. Laurette: “Bij een energielabel moet ik overal bewijs van hebben. Heeft de vloer bijvoorbeeld isolatie, maar ontbreekt dit op de tekening? Dan mag ik dit volgens het protocol niet meenemen in het energielabel.”
Woningscan en het gedrag van bewoners
Naast het maken van energielabels, doet Laurette ook woningscans. “In een woningscan geef ik woningeigenaren op basis van een kort stappenplan praktische tips en adviezen over energiebesparing. Dit kost minder geld en begrijpen bewoners vaak beter. In dit advies houd ik rekening met hun gedrag. Wat is de ambitie? Willen ze minder gas verbruiken, of gasloos wonen? Maar ook: hoeveel geld is er beschikbaar? En zijn er toekomstplannen voor verbouwingen of een nieuwe keuken?”
Bovendien mag Laurette bij een woningscan wél iets aannemen zonder exact bewijs (als dit aannemelijk is in de situatie). Als mensen bijvoorbeeld vertellen dat er een isolatie is aangebracht, maar dit is niet te zien of staat niet op tekening. “Dan probeer ik een inschatting te maken door het stellen van zo gedetailleerd mogelijke vragen.”
Praktijktips voor studenten
De docente vindt het belangrijk dat studenten goed leren kijken naar een woning. Hoe zit de constructie in elkaar? En hoe interpreteer je een bouwtekening? “Dat kan knap lastig zijn voor iemand zonder bouwkundige kennis.”
Ik ben zelf – na een vierjarige hbo-opleiding Bouwkunde – ook weleens gefopt toen ik bij een woning geen spouwmuur op de tekening vond. Toen ik de dikte van de muur goed bekeek en onderzocht, ontdekte ik dat die er wél zat. Vertrouw dus nooit blind op een tekening.”
Verkeerde energielabels
Ook is het volgens Laurette belangrijk om verschillende bouwjaren mee te nemen in een meting. “Voor een eigenaar die zijn villa wilde verkopen kwam ik uit op energielabel E. Daar was hij niet blij mee, omdat dit zijn verkoop lastiger kon maken. Daarom nam hij een andere energieadviseur in de arm. Wat bleek? Deze adviseur kwam na slechts dertig minuten tot label A. Een bizar verschil.
Wat studenten hiervan kunnen leren? De villa had verschillende bouwjaren. Maar bij een energielabel mag je niet voor de hele woning het bouwjaar van de laatste verbouwing aanhouden, maar alleen voor het nieuwe gedeelte. Als je wel voor de hele woning het gunstige renovatiejaar aanhoudt, kun je inderdaad uitkomen op label A. Daarom is bouwkundige kennis zo belangrijk, want anders geven energieadviseurs verkeerde labels. En we willen natuurlijk wel dat het imago van de energieadviseur kwaliteit blijft uitstralen!”
Volg de opleiding tot Energieprestatieadviseur
Wil je aan de slag als Energieprestatieadviseur? Dan is dit het juiste moment! De veranderingen in de energiemarkt bieden mooie kansen. Kies voor één van de EP opleidingen (voorheen EPA) van Kader.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.