Placeholder

Een zuinige woning verkoopt des te beter

16 November 2022Jelmer Jasken

We hebben hier de afgelopen weken meermaals aandacht aan besteed en het blijft een belangrijk onderwerp. Uit cijfers van het Kadaster blijkt: hoe beter het energielabel van een woning, hoe hoger de prijsstijging. Conclusie: een zuinige woning verkoopt des te beter.

De waarde van een zuinige woning steeg in het derde kwartaal van 2022 harder dan, logischerwijs, de minder zuinige woningen. Woningen met een energielabel A, B of C waren gemiddeld gezien 12% duurder ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. De woningen met een energielabel G waren nog niet eens 4% duurder. De afgelopen twee jaar leek het energielabel nog niet van zo’n grote waarde te zijn voor de prijsbepaling van een woning. Op dit moment weten we wel beter. Hierover hebben we onlangs gesproken met de Interne Markt Specialist van Bieden & Wonen.

Jaar-op-jaarontwikkeling van woningprijzen naar energielabel

Dit figuur is overgenomen van het Kadaster: Kwartaalbericht woningmarkt 1e kwartaal 2022

Op 1 juli dit jaar had 29% van de woningen in Nederland een energielabel A of hoger. De woningen zonder een geregistreerd energielabel zijn in de cijfers niet meegenomen. Op 1 januari dit jaar had 58% van de woningen in Nederland een geregistreerd energielabel. Almere is de grootste aandeelhouder voor woningen met een energielabel A (59%).

Aandeel woningen met energielabel A(+)

Dit figuur is overgenomen van het Kadaster: Kwartaalbericht woningmarkt 1e kwartaal 2022

Het energielabel komt tot stand door de kwaliteit van isolatie van een woning en de verschillende installaties die een woning verwarmen, koelen en ventileren. Een woning met energielabel A++++ is energieneutraal of zelfs energieleverend. Een woning met energielabel G verbruikt meer dan 380 kWh fossiele energie per m2 per jaar. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?