Placeholder

Duurzaam Succesverhaal: Jelle Kapitein restaureerde een monument

24 June 2022Jelmer Jasken

Twaalf jaar geleden rijdt Jelle Kapitein voorbij een ‘kleine ruïne’ in Kampen. Uit angst dat het pandje nog verder in verval raakt koopt Jelle het op. “Het was een iets groter project dan waar ik van tevoren op gerekend had,” geeft Jelle lachend toe, “maar wel een leuk project!” We spreken Jelle over zes jaar lang renoveren naar label C en de achterliggende stadsmuur uit 1300.

Ingestort dak en houtrot

De staat waarin het pand verkeert als Jelle het koopt is op zijn zachtst gezegd ‘niet optimaal’. “Het dak was deels ingestort, dus het had er al een jaar of zeven naar binnen geregend. Er was nog weinig van over: al het hout was verrot. Ook de vloerbalken en de trap waren doorgerot, dus je kon niet eens veilig naar de andere verdiepingen,” verklaart Jelle.

Dan begint Jelle aan een gigantisch project. Eerst breekt hij al het rotte hout uit de woning. Jelle: “vervolgens kon ik beginnen met het maken van een plannetje voor een nieuwe indeling. Ik heb toen overal nieuwe voorzetwanden in gezet en ik heb er nieuwe verdiepingsvloeren tussen gehangen. Het dak moest ik natuurlijk ook vernieuwen. Alles is uiteindelijk goed geïsoleerd en keurig afgetimmerd. Er moest ook een nieuwe badkamer, keuken en cv-installatie in. Die cv-installatie zat er überhaupt nog niet in.”

De keuken van het monumentale pand in Kampen dat Jelle Kapitein heeft gerenoveerd
De nieuwe keuken die Jelle in de woning heeft gezet.

Stadsmuur uit 1300

Het pandje zelf is gebouwd in de 18de eeuw. Maar de woning heeft zijn monumentenstatus te danken aan de achtergevel: deze bestaat uit de originele stadsmuur die uit 1300 stamt. Een stukje geschiedenis in Kampen dus. “Ik reed twaalf jaar geleden langs het pand en zag dat het op instorten stond. Dus ik trok de stoute schoenen aan, kocht het en begon het renovatieproces. Zo kan het, bij wijze van, weer 100 jaar mee. Je moet toch wat nalaten aan de volgende generatie,” aldus Jelle.

Toch heeft Jelle bepaald geen twee linkerhanden. Werkzaam in het onderhoud van huurwoningen spendeert hij zijn werkweken als projectleider in de renovatie. In de avonduren kluste hij aan zijn project in Kampen. Aan bouwkundig inzicht bij Jelle dus geen gebrek, maar de monumentenstatus bleek in de praktijk nog wel eens roet in het eten te gooien. Jelle: “Ik ben altijd voor het zo origineel mogelijk laten lijken van een pand. De volledige woning is in de jaren ’70 tot een rijksmonument verklaard, maar het betreft eigenlijk alleen de achtergevel. Dus ik dacht: die voorgevel breng ik terug in originele staat. Daar dacht een historicus in Kampen anders over. Dan is het moeilijk om uit te leggen dat die voordeur uit de jaren ’80 niet bij het oorspronkelijke bouwjaar past, omdat die deur er al in zat toen het een monument werd.”

De voorgevel van een monumentaal pand in Kampen voordat Jelle Kapitein het gerestaureerd heeft nadat de ramen zijn verwijderd
Het pand vóór renovatie, nadat de ramen zijn verwijderd.

Verduurzamingsmaatregelen

Ook al is de verduurzamingsnood voor monumenten niet zo groot als voor reguliere woningen, Jelle heeft toch gekozen voor enkele maatregelen. “De wanden zijn voorzien van 10cm steenwol van dikke persing. Ook het dak is goed geïsoleerd. Zonnepanelen en een warmtepomp waren bij dit type woning helaas niet mogelijk, maar er zit wel een zuinige cv-ketel in. Daarnaast heb ik de kozijnen volledig zelf gemaakt, met ouderwetse schuiframen erin. Hoewel het originele aanblik van het huis hetzelfde is gebleven, zijn de schuiframen wel van dubbel glas voorzien,” legt Jelle uit.

Twaalf jaar geleden waren de energieprijzen weliswaar nog niet zo hoog als nu. Jelle: “Maar verspilling is iets waar ik niet tegen kan. Daarom vind ik ook dat als je ergens energie kunt besparen, dat je dat ook zeker moet doen. Ongeacht of de energieprijzen nou hoog of laag liggen, het heeft altijd impact op het milieu. Vanuit dat oogpunt heb ik toen al gelijk gezegd: ik probeer het zo goed mogelijk te isoleren.”

De voorgevel van een monumentaal pand in Kampen dat Jelle Kapitein gerestaureerd heeft
Het pand na de renovatie

Als we Jelle vragen waar hij nou het meest trots op is na de renovatie zegt hij: “Het aanblik in de straat. Vooral als ik kijk hoe het eruit zag toen ik het kocht en dat vergelijk met hoe ik het nu heb achtergelaten: daar ben ik trots op. Vroeger was het echt een kleine ruïne. Als er nu iemand door die straat in Kampen zou rijden zou diegene misschien wel denken ‘goh, wat een leuk pandje’”.

Nieuw historisch project

Jelle heeft de woning in Kampen inmiddels verkocht en verruild voor een nieuw project. “Ik ben nou een project op Urk tegengekomen. Het huisje is er één van de oudsten op Urk. Er zijn resten van bebouwing gevonden uit de 15de eeuw en de oude waterput stamt uit circa 1650. Ik ben nu bezig met het bouwen van een timmerschuur open voor het publiek. Vroeger fungeerde het pandje ook als timmerschuur, dus dat blijft nu ook zo. Dat is een beetje mijn levensdoel geworden: om een stukje geschiedenis na te laten aan de volgende generatie,” sluit Jelle af.

Jelle en zijn nieuwe project op Urk.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
8 October 2024

Open Huizen Dag zet in op meer bezoekers en aanbod

Placeholder
2 October 2024

Vereenvoudigd energielabel (VEL) uit 2015 loopt af in 2025!

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
21 August 2024

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig