Placeholder

Prijsdaling zorgt voor een verkorte terugverdientijd van zonnepanelen

4 December 2023Jelmer Jasken

De prijs van zonnepanelen is binnen een jaar met een derde afgenomen. Wie op dit moment zonnepanelen aanschaft, verdient de investering al terug in zes jaar, volgens Milieu Centraal. De terugverdientijd van zonnepanelen is hierdoor met twee jaar verkort. Bij dit voorbeeld wordt uitgegaan van een set van 10 zonnepanelen, inclusief installatie en omvormer, voor een aanschafprijs van €5.000,-.

Aan het begin van 2023 lag de prijs volgens Milieu Centraal nog op €7.5000,-. Daarbij wordt gebruikgemaakt van zonnepanelen met een maximaal vermogen van 400 wattpiek per paneel. 

Levensduur versus terugverdientijd zonnepanelen

Milieu Centraal, de voorlichtingsorganisatie, spreekt van een aanzienlijke prijsdaling. Waar vorig jaar de grote vraag naar zonnepanelen de prijzen flink deed stijgen, zijn ze volgens hen nu weer genormaliseerd. De organisatie baseert zich hierbij op gegevens van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO).

Mariken Stolk, expert duurzame energie bij Milieu Centraal, benadrukt dat investeren in zonnepanelen zowel goed is voor het klimaat als voor de portemonnee, vooral vanwege hun lange levensduur. Zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee, aldus Stolk, wat de terugverdientijd van zonnepanelen gunstig maakt. 

Wat is salderen?

Door de daling in aanschafprijs bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen nu zes jaar, wat twee jaar korter is dan de eerdere berekening van Milieu Centraal aan het begin van dit jaar. In deze berekening is rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling. 

Zonnepaneleneigenaren kunnen de stroom die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet verrekenen met hun verbruik uit het net. Dit heet salderen. 

Afbouw van de salderingsregeling

Een investering in zonnepanelen levert een rendement op dat vergelijkbaar is met een rente van 6% op een spaarrekening. De interesse in zonnepanelen was tot het voorjaar van 2023 erg groot, maar is nu aanzienlijk afgenomen.

Volgens de duurzame energie-expert van Milieu Centraal komt dit door twijfels bij mensen vanwege de afbouw van de salderingsregeling, evenals het nieuws over terugleverheffingen door energiebedrijven. 

Lees ook: Nederlandse koopwoningen zijn duurzamer dan verwacht.

Terugleverheffing van zonnepanelen

Vandebron heeft afgelopen zomer aangekondigd een heffing op te leggen aan klanten met zonnepanelen, variërend van €10,- tot €20,- per maand. Dit betreft onbalanskosten, kosten die ontstaan doordat het elektriciteitsnet soms uit balans is en een dure gascentrale moet bijspringen.

Mariken Stolk stelt echter dat de twijfels bij consumenten eigenlijk niet nodig zijn. Berekeningen van Milieu Centraal tonen aan dat mensen die momenteel zonnepanelen aanschaffen nog steeds voordelig uit zijn, zelfs met de afbouw van de salderingsregeling. 

Indien consumenten een terugleverheffing moeten betalen tot aan de start van de afbouw van salderen, wordt de terugverdientijd van zonnepanelen slechts een half jaar langer, volgens Stolk. Bovendien zijn de lange wachttijden nu voorbij. Hoewel Stolk begrip heeft voor de twijfels, zijn deze eigenlijk ongegrond. 

Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden

Verschillende factoren beïnvloeden de terugverdientijd van zonnepanelen Naast de prijs van zonnepanelen spelen onder andere de volgende zaken een rol:

  • Salderingsregeling: Het mogen wegstrepen op de jaarnota van de opgewekte zonne-energie tegen de afgenomen energie van het net. Deze regeling wordt naar verwachting in de komende jaren afgebouwd, waar al rekening mee is gehouden.
  • Terugleverheffing: Mogelijke heffingen van energiemaatschappijen, zoals Vandebron, kunnen de terugverdientijden van zonnepanelen enigszins verlengen.
  • Hoogte van de terugleververgoeding: Ook de hoogte van de vergoeding voor teruggeleverde energie speelt een rol, met name voor energie die niet meer gesaldeerd kan worden. Momenteel is dit ongeveer €0,10 per kWh, waar Milieu Centraal ook mee rekent.
  • Elektriciteitsprijs: De prijs van elektriciteit is een belangrijke factor. Mensen met zonnepanelen profiteerden de afgelopen jaren van hoge stroomprijzen, waardoor de panelen sneller werden terugverdiend. Milieu Centraal hanteert voor 2024 een stroomprijs van €0,37 per kWh en voor de jaren 2025-2040 een gemiddelde prijs van €0,25 per kWh, gebaseerd op prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
  • Direct eigen gebruik van zonne-energie: Wanneer salderen niet meer mogelijk is, kan het direct gebruiken van de opgewekte zonne-energie de terugverdientijd van zonnepanelen verder verkorten. Bezitters van zonnepanelen gebruiken momenteel ongeveer 30% van de zonne-energie direct. Hierdoor besparen zij op de aanschaf van energie van het net.
Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen