Placeholder

Behoorlijke EU klimaateis voor woningbezitters

26 October 2022Jelmer Jasken

In het bezit van een koopwoning? De overheid zal zich de komende tien jaren meer gaan betrekken met het verduurzamen van woningen. Lidstaten van de Europese Unie zijn het met elkaar eens over een nieuwe regelgeving die ervoor moet zorgen dat alle gebouwen uiterlijk in 2050 emissievrij zijn. 

De eerste stap op de planning is dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2030 emissievrij moeten zijn. Men wil voor deze categorie het bestaande energielabel uitbreiden met een categorie A0 en voor huizen die groene energie produceren A+.

Voor de bestaande woningen moet het verduurzamen bestaan uit het renoveren en verbouwen. Voor de kantoorgebouwen zijn er al strengere regels. Zij moeten vanaf 1 januari 2023 voldoen aan de energielabel C verplichting

Energielabel D

In het oorspronkelijke voorstel wilde Brussel dit soort verplichtingen al vanaf 2030 hanteren voor woningbezitters. Echter, de lidstaten van de Europese Unie zijn het hier niet mee eens. In een gezamenlijk standpunt stellen de lidstaten voor dat alle bestaande woningen uiterlijk in 2033 gemiddeld een energielabel D heeft. 

Onze minister van Klimaat en Energie laat weten blij te zijn met de bijsturing. “Nederland heeft altijd gepleit voor meer flexibiliteit. Zo kunnen we het meer laten aansluiten op natuurlijke momenten. Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn huis verkoopt of een huizenbezitter zelf verbouwingsplannen heeft.”

Als het aan de Europese lidstaten ligt komen er ook nog extra eisen om gebouwen geschikt te maken voor zonnepanelen. Er dienen voor 1 januari 2027 regels te zijn die ervoor zorgen dat alle nieuwe gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250m2 geschikt zijn voor zonnepanelen. Deze regels zullen een jaar later gaan gelden voor de grotere renovaties van nog grotere gebouwen. Zulke eisen worden voor 1 januari 2030 doorgevoerd voor de nieuwe woningen. 

Voorlichting en subsidies

Het standpunt van de lidstaten is ingenomen en nu zullen de onderhandelingen met het Europees Parlement beginnen. Als er een definitief akkoord wordt bereikt moeten alle 27 landen de doelen uit de richtlijn van de nationale wetgeving volgen. De verschillende landen moeten zelf bepalen hoe ze de doelen gaan halen. Er worden voor defensiecomplexen en historische gebouwen uitzonderingen gemaakt.

Op dit moment zijn er al Europese landen die redelijk ver gaan met de klimaateisen richting woningbezitters. In het Belgische Vlaanderen wordt bijvoorbeeld op 1 januari een renovatieplicht ingevoerd voor woningen en appartementen. Wie nu een woning koopt met een energielabel E of F zal binnen vijf jaar na aankoop de woning moeten verduurzamen tot minimaal energielabel D. In Nederland wordt vooralsnog ingezet op voorlichting en verschillende subsidies. De subsidies maken het voor inwoners van Nederland aantrekkelijker om te gaan verduurzamen. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen