Adviseur in het Zonnetje: Willem Louwers, mede-oprichter van Toevast
Vanuit een passie voor biologie heeft Willem Louwers het klimaat altijd al interessant gevonden. Nu wil Willem een verschil kunnen maken met Toevast: meewerken aan de klimaatdoelen en mensen bewust maken van de energietransitie. We spreken met Willem over zijn werkleven in de bouw, zijn circulaire droomtuinhuisje en de gouden tip voor adviseurs.
Hele werkleven in de bouw
Op jonge leeftijd haalt Willem de beste punten voor het vak biologie. Klimaat en natuur, dat spreekt hem aan. Het is dan ook niet geheel toevallig dat Willem na de middelbare school begint aan een opleiding biologie in Nijmegen. Toch besluit hij dan te switchen naar de hts bouwkunde, omdat Willem merkt dat hij wel in natuur geïnteresseerd is, maar nog meer in techniek. Vervolgens rolt Willem door in een bouwbedrijf waar hij verschillende functies vervult. Van inkoper tot projectleider, hij leert er alle ins en outs van het bouwvak. Daarna duikt Willem in de vastgoedontwikkeling van parkeergarages, winkels en appartementen. Uiteindelijk begint Willem in 2018 met zijn compagnon Thieu Platenburg het EP-adviesbureau Toevast. “Samen met mijn compagnon had ik het idee om de verduurzaming van bestaande woningen in Nederland aan te pakken. Zodoende zitten we nu bij Toevast,” aldus Willem.
Energielabels en verduurzamen
Toevast is redelijk uniek omdat de particuliere en zakelijke klanten niet alleen een energielabel ontvangen, maar ook de verduurzaming door Toevast kunnen laten organiseren. Willem: “Wij maken behalve energielabels ook rekensommen van de scenario’s voor de verduurzaming van een woning. Vervolgens coördineren we die verduurzaming of nemen we het project zelf aan. We hebben verstand van zowel bouwkunde als van installaties. De lat ligt dus erg hoog bij Toevast. Daarnaast leiden we ook telkens één of twee medewerkers of stagiairs op binnen ons bedrijf tot adviseur in de woningbouw.”
Tijdens dat verduurzamen stuit Willem nog wel eens op bijzondere projecten. “Eigenlijk kom ik dagelijks wel speciale gevallen tegen, want we proberen zo veel mogelijk woningen per jaar te verduurzamen. Het leukste project dat ik ooit heb mogen begeleiden betrof een kleine jaren ’30 woning. Daar hebben we een redelijke zware warmtepomp geïnstalleerd nadat we hem door het dak naar binnen hebben gehesen. Die bewoners betalen nu, zelfs in deze tijd, circa 45 euro aan energierekening per maand,” vertelt Willem enthousiast.
Maatschappelijke waarde toevoegen
Willem heeft een grote drijfveer om waarde toe te voegen aan de klimaatdoelen. “Ik heb biologie gestudeerd, dus dat doe je voor de wereld en voor de planeet,” aldus Willem. En die motivatie is bij Willem altijd blijven plakken. “Nu werk ik veel voor woningbouwcorporaties waar ik sociale verhuurders help om minder energielasten te krijgen en minder uit te stoten. In mijn vorige banen kwam het duurzaamheidsproject nog weinig naar voren, maar vier jaar geleden zagen mijn compagnon en ik met Toevast een kans om bij te dragen aan de energietransitie,” legt Willem uit.
Daarnaast is Willem veel bezig met circulariteit en no-regret duurzaamheidsmaatregelen. Hij past veel maatregelen toe die op relatief korte termijn kunnen worden uitgevoerd, waar de klant over lange termijn de vruchten van plukt. Willem: “We beginnen bij een verduurzamingsproject altijd bij de basis door de trias energetica te volgen. Daarbij begin je met het zorgen dat de schil zo goed mogelijk is geïsoleerd en zo goed mogelijk luchtdicht is. Het is net een surfpak: als de warmte eenmaal binnen zit, houd je die binnen. Daarna ga je pas naar installaties kijken. We denken ook bij de isolatie goed na over de duurzaamheid van het materiaal zelf. Daarom kiezen we bijvoorbeeld voor Pavaflex in plaats van PUR isolatie.”
Zo’n stukje circulariteit wil Willem ook graag in zijn eigen achtertuin terugzien. “Ik wil nog graag een keertje een circulair tuinhuisje bouwen. Dan bouw ik samen met mijn kinderen van gebruikte materialen een tuinhuisje met minimale warmte en warm tapwater-opwekkers. Direct zonlicht moet dan het huisje verwarmen,” aldus Willem.
Gouden tip aan adviseurs
Aan beginnende adviseurs wil Willem graag meegeven dat ze eerst ergens ervaring op moeten doen. Willem: “Het is natuurlijk heel theoretisch allemaal, die boeken en die examens. Begin niet meteen voor jezelf, maar probeer eerst ervaring op te doen bij een bedrijf waar meerdere mensen verstand hebben van installaties en bouwkunde. Op die manier kun je eerst je ervaring en kennisniveau opkrikken.”
Circulariteit is het nieuwe duurzaamheid
Op het einde van ons gesprek wil Willem nog graag kwijt dat hij hoopt dat alle adviseurs realiseren waar ze het voor doen. “Uiteindelijk moeten we de uitstoot verminderen. Wij zien veel dat bedrijven zo veel mogelijk willen doen om omzet te maken, dat snap ik ook en dat proberen wij ook. Toch is het van belang om die winst weer te investeren in circulariteit, zodat je daar meer ervaring in op kunt doen en meer kennis over kunt vergaren. Tegenwoordig kom je duurzaamheid overal tegen, maar de volgende stap is circulariteit. We moeten nog hard aan de bak met zijn allen om meer circulaire producten toe te passen. Dus ik zou zeggen: richt behalve op duurzaamheid je energie ook op circulariteit, zodat je naast de dagelijkse bedrijfsvoering ook daar meer kennis over kunt vergaren,” sluit Willem af.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.