Placeholder

Wat is de relatie tussen energieprijzen en mijn energielabel?

Er is geen relatie tussen energieprijzen en de uitkomst van jouw energielabel. Energieprijzen worden alleen gebruikt voor maatwerkadviezen om de terugverdientijden door te rekenen. Voor de rest bestaat er geen verband tussen energieprijzen en jouw energielabel.

Daarentegen is het wel verstandig om stijgende energieprijzen in de gaten te houden. Zo kun je op zoek gaan naar eventuele duurzamere alternatieven voor huidige installaties in jouw pand. Met de stijgende gasprijzen wordt de cv-ketel bijvoorbeeld steeds minder interessant. Het kan dan, afhankelijk van jouw situatie, verstandig zijn om over te stappen op een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Verdiep je voor de aanschaf van een warmtepomp dus in de verschillende mogelijkheden. Wees je wel bewust van de lange levertijden waarmee je bij het bestellen van een warmtepomp te maken krijgt. Door de stijgende vraag, het gebrek aan halfgeleiders en schaarste aan technische vakmensen zijn er nu lange wachtrijen voor de warmtepomp. Echter kun je wel in aanmerking komen voor subsidies bij de aanschaf van een warmtepomp. Of je in aanmerking komt voor subsidie en zo ja, voor welk bedrag, bereken je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Met hoge energieprijzen worden zonnepanelen ook steeds interessanter. Zo heb je de investering in je eigen set zonnepanelen al in vijf tot zeven jaar terugverdiend. De gemiddelde jaaropbrengst van 10 zonnepanelen is 3150kWh. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 3000kWh aan elektriciteit. Leg jouw energierekening naast deze gemiddelde opbrengst van zonnepanelen om te zien welk aantal voor jou situatie interessant kan zijn.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image