Placeholder

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt: woningen met een groen energielabel verkopen sneller

8 December 2022Jelmer Jasken

Nederlandse woningen met een slecht label verkopen steeds slechter, blijkt ook uit onderzoek van het Kadaster. Tegelijkertijd zijn er sinds 2015 meer woningen verkocht met een energielabel A. Het Kadaster komt naar buiten met cijfers op basis van onderzoek naar de staat van het verduurzamen van de woningmarkt. 

Voor mensen die hun woning willen verkopen is het sinds 2015  al verplicht om daarbij een energielabel te registreren. Het aantal woningen dat in 2015 werden verkocht met een label A was in het eerste kwartaal van 2015 nog maar 14%. Q3 van 2022 bedroeg dit 24%.

Onderzoek Kadaster

Het Kadaster ziet tegelijkertijd een afnemende vraag naar woningen met een laag energielabel. Het aandeel verkochte woningen met een laag energielabel was in het eerste kwartaal van 2015 nog 43%. Ditzelfde aandeel was in het derde kwartaal van 2022 gedaald naar 33%. 

Daarbij ziet het Kadaster ook dat de prijsstijgingen van slecht verduurzaamde woningen achterblijven ten opzichte van de duurzame woningen. Prijzen van de woningen met een energielabel C of hoger stegen in het derde kwartaal van 2022 met 10% op jaarbasis. Woningen met een slecht energielabel stegen met minder dan 4% in waarde. 

Lees ook: Het label is van invloed op de waarde van je woning.

Daarnaast analyseerde het Kadaster ook in hoeverre de duurzaamheid verschilt per woningeigenaar. Uit de cijfers blijkt dat de woningcorporaties veel duurzame woningen bezitten. Kleine investeerders en ‘gewone’ woningeigenaren bezitten relatief veel woonruimte met lage energielabels. 

Afnemende bereidheid

Tot slot ziet het Kadaster de bereidheid van woningeigenaren om te investeren in duurzaamheid met de jaren afnemen. Zelfs nu op het moment dat verduurzamen zo belangrijk is voor de portemonnee. Van de woningeigenaren tot 45 jaar is 75% bereid om geld te investeren in een duurzamere woning. Van alle 55- tot 64-jarigen is minder dan 60% bereidwillig. Onder de woningeigenaren ouder dan 75 jaar is slechts 27% bereid om nog maatregelen te treffen wat betreft het verduurzamen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen