Placeholder

Wat is het klimaatlabel voor woningen?

8 March 2024Jelmer Jasken

Verschillende onderzoekers, waaronder die van de Rabobank, ING en ABN Amro, vinden dat er een klimaatlabel moet komen dat meer informatie geeft over de klimaatrisico’s van huizen.

Wat betekent dit klimaatlabel voor de waarde van je huis? En wordt het hierdoor nog moeilijker om een huis te kopen? Om misverstanden te voorkomen: er wordt momenteel alleen gesproken over het ‘klimaatlabel’, maar dit label bestaat dus nog niet. Het enige label dat momenteel bestaat, is het energielabel.

Wat is het klimaatlabel?

Een klimaatlabel geeft kopers of huiseigenaren inzicht in de klimaatrisico’s van hun huis. Zo kun je maatregelen nemen om deze risico’s te verminderen en je huis beter bestand te maken tegen het klimaat. 

Volgens Ester Barendregt, hoofdeconoom bij de Rabobank, moet het klimaat label alle klimaatrisico’s samenvatten in één duidelijk rapport.

Waarom willen de banken een klimaatlabel?

Het is eigenlijk best simpel: het klimaat verandert en dat heeft effect op je huis. Door droogte, lage grondwaterstanden en bodemdaling kan bijvoorbeeld je fundering beschadigen of verzakken. En deze problemen zullen alleen maar erger worden door de klimaatverandering. Daarom lopen de komende dertig jaar zo’n miljoen koop- en huurwoningen een groot risico op funderingsschade. 

Maar weinig mensen denken aan funderingsproblemen. 85% van de mensen is zich hier niet van bewust, terwijl het behoorlijk wat geld kan kosten. Het vervangen van je fundering kost gemiddeld zo’n €54.000 euro en kan zelfs oplopen tot €100.000 euro, volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Daarnaast zijn huiseigenaren zich vaak niet bewust van het gevaar van overstromingen. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt bijvoorbeeld dat mensen niet weten of ze in een gebied wonen dat risico loopt op overstromingen. 24% van de mensen denkt dat ze in zo’n gebied wonen, terwijl dit in werkelijkheid voor 54% van hen geldt. De schade kan hierbij enorm zijn, terwijl je jouw woning er nauwelijks tegen kunt verzekeren.

Wil je weten of je in een gebied woont dat gevaar loopt op overstromingen? Neem dan eens een kijkje op overstroomik.nl. Deze website is een initiatief van onder andere Rijkswaterstaat, waar je kunt zien hoe hoog het water kan komen bij jou, mocht er een overstroming plaatsvinden.

Lees ook: Rabobank, Woninglabel.nl, Klimaatroute en Sobolt & Enven bundelen krachten in de energietransitie voor Nederlandse huiseigenaren

Hoe werkt het klimaatlabel?

Het klimaatlabel heeft als doel ervoor te zorgen dat de prijs van een huis beter overeenkomt met de werkelijke waarde ervan. Het moet duidelijk maken welke stappen nodig zijn om het huis bestand te maken tegen klimaatverandering en hoeveel dat kost. 

Volgens Barendrecht kan het klimaatlabel invloed hebben op de prijs van een huis, als het klimaatrisico hoger is dan de markt had gedacht. “Dan betaal je dus de juiste prijs voor het huis.”

Het klimaat label heeft niet alleen invloed op de huizenprijzen, maar ook op hoeveel geld je kunt lenen. “De hypotheek moet passen bij de waarde van je huis. Als die waarde daalt, betekent dit ook dat het bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van het huis wordt aangepast. Maar er moet ook ruimte zijn om verbeteringen aan je huis te financieren die de waarde ervan weer verhogen.”

Goed nieuws voor starters?

Volgens Barendregt is het klimaat label goed nieuws voor starters. “Vooral voor deze groep is het belangrijk dat ze waar voor hun geld krijgen. Ze beginnen namelijk net en hebben geen overwaarde.” Dankzij het klimaatlabel betalen starters niet te veel voor een huis dat later veel geld kan kosten door bijvoorbeeld funderings- of waterschade. 

Daarom is het klimaatlabel ook belangrijk voor mensen met minder geld. “Over het algemeen zien we dat mensen met minder geld vaker op risicovolle plekken wonen. Hierdoor kunnen ze soms kosten tegenkomen die ze niet kunnen betalen.” Met het label weten ze wat hen te wachten staat en kunnen ze zich voorbereiden.

En wat betekent het voor huiseigenaren?

Voor huiseigenaren is het een ander verhaal. De waarde van je huis kan namelijk dalen als het meer klimaatrisico’s heeft dan gedacht. Hierdoor kan de waarde van je huis lager zijn dan je hypotheek, wat niet gunstig is. 

Toch is dit volgens Barendregt niet direct een groot probleem. Het wordt pas een probleem als je wilt verhuizen. Zolang je op dezelfde plek blijft wonen en je hypotheek kunt betalen, is er niet veel aan de hand.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
8 October 2024

Open Huizen Dag zet in op meer bezoekers en aanbod

Placeholder
2 October 2024

Vereenvoudigd energielabel (VEL) uit 2015 loopt af in 2025!

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
21 August 2024

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig