VVD, SP & Christenunie willen snel hogere terugleververgoeding voor zonne-energie
SP, VVD en ChristenUnie eisen dat minister Rob Jetten snel moet regelen dat energiebedrijven een hogere vergoeding betalen voor zonnestroom. Eneco wil namelijk de terugleververgoeding drastisch snoeien. Dit betekent dat je bij Eneco vanaf 5 september nog maar 9 cent per kWh ontvangt voor overtollige stroom.
Voorheen was de terugleververgoeding voor zonne-energie bij Eneco even hoog als het reguliere stroomtarief. Met de nieuwe regeling zouden klanten per geleverde kWh aan overtollige zonnestroom tot wel 40 cent of meer mislopen.
Misbruik van marktmacht
Eneco is nu in opspraak onder kamerleden van de VVD en CU, die vermoeden dat Eneco misbruik maakt van zijn marktmacht in deze energiecrisis. Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Pieter Grinwis (CU) vragen zich af of de ‘marktconforme tarieven’ niet behalve voor de klant, ook voor het energiebedrijf moeten gelden.
Minimum terugleververgoeding
Voorheen was de afspraak dat de terugleververgoeding minimaal 70 procent van het elektriciteitstarief is. De afspraak is inmiddels verlopen. Minister Rob Jetten werkt aan een nieuwe Energiewet met daarin 80 procent van het elektriciteitstarief als minimumvergoeding. Voor die Energiewet in werking treedt kunnen we echter jaren verder zijn. CU en VVD willen per 1 januari 2023 al een ‘redelijk minimumtarief’ voor teruggeleverde zonne-energie zien.
Winst voor de energiebedrijven
Door de lage terugleververgoeding wordt de productie van groene stroom veel sneller winstgevend voor energiebedrijven dan voor particulieren. Dit werkt als volgt: als jij een set zonnepanelen op je dak hebt ontvang je hier bijvoorbeeld €0.09 voor bij Eneco, terwijl jouw buurman zonder zonnepanelen stroom koopt voor €0,45.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.