Placeholder

Volgens de ACM zijn meerdere energiebedrijven nog niet winterklaar

20 October 2023Jelmer Jasken

In Nederland is momenteel een opvallende situatie gaande in de energiemarkt. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn er 15 energiebedrijven die nog niet winterklaar zijn. Deze informatie is gebaseerd op grondige financiële controles die de ACM heeft uitgevoerd bij alle energiebedrijven in het land. 

In het kort

  • De situatie rondom energiebedrijven die niet winterklaar zijn, is complex en vereist nauwlettend toezicht van de ACM.
  • Het is geruststellend dat de toezichthouder proactief optreedt om ervoor te zorgen dat consumenten tijdens de wintermaanden niet in de kou komen te zitten door energieonderbrekingen.

Wat betekent het als energiebedrijven niet winterklaar zijn

Voordat we dieper ingaan op de situatie, laten we eerst begrijpen wat het betekent als een energiebedrijf ‘niet winterklaar’ is. In de context van de energiemarkt betekent dit simpelweg dat het bedrijf niet voldoende voorbereid is om aan de energiebehoeften van consumenten te voldoen tijdens de koude wintermaanden. Dit kan leiden tot onderbrekingen in de energielevering, wat uiteraard onwenselijk is voor consumenten. 

De rol van de ACM

De ACM fungeert als toezichthouder in deze situatie. Ze controleren niet alleen of energiebedrijven genoeg elektriciteit en gas hebben ingekocht om bestaande contracten na te komen, maar ook of deze bedrijven voldoende financiële middelen hebben om toekomstige leveringen te garanderen.

Om de kans op faillissement van energieleveranciers te verkleinen, heeft de ACM vorig jaar de eisen waaraan leveranciers moeten voldoen, aangescherpt. Dit heeft geleid tot verscherpt toezicht op maar liefst tien energieleveranciers.

Lees ook: Over de woningmarkt: herstel in zicht voor starters.

Wat gebeurt er bij het niet voldoen aan de eisen

Als een energieleverancier niet aan de gestelde eisen voldoet, moet het bedrijf met een herstelplan komen. Dit plan moet ervoor zorgen dat de tekortkomingen zo snel mogelijk worden opgelost. De ACM kan ook aanvullende vergunningsvoorschriften opleggen. Als een leverancier niet meer kan zorgen voor betrouwbare levering van energie, kan de ACM zelfs de vergunning intrekken. 

Bekende namen onder de energiebedrijven

Onder de energiebedrijven die onder verscherpt toezicht staan, zijn enkele bekende namen zoals Shell, DVEP, TotalEnergies en Qwint. Het is interessant om te zien dat deze grote spelers ook niet immuun zijn voor de strengere eisen van de ACM. Deze bedrijven zijn van plan de Nederlandse markt te verlaten, en de ACM zorgt ervoor dat dit volgens de regels gebeurt.

Huidige stand van zaken

Op dit moment zijn er nog vijf leveranciers die herstelplannen hebben opgesteld om hun financiële positie te verbeteren. Deze plannen worden momenteel beoordeeld door de ACM. Als de financiële positie onvoldoende verbetert, zal de ACM passende maatregelen nemen.

De ACM blijft ook actief in haar controle-inspanningen. Deze zomer heeft de toezichthouder ongeveer een derde van de energiebedrijven aangesproken die hun jaar- of eindafrekening niet op tijd verstuurden. Dit heeft geleid tot verbeteringen bij veel bedrijven, maar er is nog werk aan de winkel voor anderen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen