Placeholder

Steeds minder huurwoningen met een slecht energielabel

2 December 2022Jelmer Jasken

Nederlandse woningcorporaties hebben in een jaar tijd bijna 32.000 slecht geïsoleerde huurwoningen aangepakt. De corporaties hebben dit gedaan door woningen te verduurzamen en verbeteren tegen kou, tocht en hoge energiekosten. Het verduurzamen zorgt ervoor dat de huurwoningen verlost worden van slechte energielabels. Woningcorporaties zijn verplicht om voor 2028 alle slechte huurwoningen te verbeteren. 

In het afgelopen jaar hebben de woningcorporaties in totaal 140.000 huurwoningen geïsoleerd en verbeterd. De helft daarvan heeft door de verbeteringen een label B of hoger gekregen. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, schrijft in een rapport dat bijna 1,1 miljoen sociale huurwoningen nu een goed energielabel hebben. Samen beheren de woningcorporaties ruim twee miljoen huurwoningen. 

Een beter energielabel

De bestaande huurwoningen worden verduurzaamd en energiezuinig gemaakt. Dit wordt gedaan door het isoleren van daken, kozijnen en ramen. Verder worden zonnepanelen en andere efficiënte installaties geïnstalleerd.

De verduurzamingsmaatregelen zorgen voor betere energielabels. Overheden en de Woonbond vinden dit hoognodig en sloten onlangs de Nationale Prestatieafspraken over de verduurzaming en betaalbaarheid van woningen. 

Hierin staat dat er over vijf jaar geen huurwoningen van woningcorporaties meer mogen zijn met een laag energielabel. Onder lage energielabels verstaan we labels E, F en G. De sociale huursector heeft nog zo’n 240.000 woningen te gaan. Om deze woningen te voorzien van een beter energielabel moet het tempo van isoleren omhoog. In 2030 mogen er geen woningen meer worden verhuurd met een slecht energielabel, zelfs niet door particulieren. 

Hogere eisen

Per jaar moeten er niet 31.000, maar ruim 35.000 huurwoningen verduurzaamd worden. Dat betekent dat het tempo opgeschroefd moet worden en dat heeft te maken met de veranderende methode om energielabels op te stellen.

Volgens Aedes zeggen de woningcorporaties dat de hogere eis haalbaar is. In dit proces spelen de hoge energiekosten ook een belangrijke rol. 

Genoodzaakt

De Woonbond zegt dat de noodzaak om te verduurzamen groot is. Het komt nog vaak voor dat, als de bewoners van huurwoningen vragen wanneer ze aan de beurt zijn, ze te horen krijgen dat ze pas over twee of drie jaar geholpen kunnen worden. Dat is schrijnend.

Daarentegen heeft de Woonbond begrip voor de woningcorporaties. Dit komt mede doordat  veel oorzaken buiten de corporaties liggen, zoals een gebrek aan personeel en kapitaal. 

De woningcorporaties betalen sinds 2013 een verhuurdersheffing, wat een belasting is over de sociale huurwoningen. In de afgelopen tien jaar betaalden ze ruim €16,5 miljard euro. 

Energiecoaches

In de aankomende jaren zitten steeds minder bewoners van huurwoningen in de kou. Daarentegen duurt het voor sommigen nog wel enkele jaren totdat ze geholpen worden. Tot die tijd zijn er volgens Aedes tijdelijke maatregelen genomen door de woningcorporaties. Een van de maatregelen is dat de corporaties langs de deuren gaan met energiecoaches.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde