Placeholder

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op gebied van energie

21 September 2022Jelmer Jasken

Door de grote verschillen in de energie-, grondstofprijzen en hoge inflatie is het economische perspectief voor 2023 best onzeker. De overheid trekt op korte termijn geld uit om de negatieve effecten tegen te gaan. Deze kosten worden gedekt door de winsten uit gaswinning te gebruiken. Tegelijkertijd is het nodig dat er actief wordt geïnvesteerd in de toekomst door extra in te zetten op de groei van innovatie, verduurzaming en digitalisering. 

Het aanpakken van stijgende energiekosten

Vanaf 1 januari 2023 wil de regering een tijdelijk plafond invoeren voor de gas- en elektriciteitsprijzen. Het termijnbedrag kan vanaf 1 november door middel van een tussenoplossing al omlaag. 

Het kabinet verlengd tot juli 2023 de verlaging van de accijns op brandstof en daarvoor wordt €1,2 miljard vrijgemaakt. Er wordt wederom voor de meest kwetsbare huishoudens een energietoeslag uitgekeerd en voor een grotere groep huishoudens worden de toeslagen verhoogd en de belastingen verlaagd. 

Het exacte prijsplafond voor de gas- en elektriciteitsprijzen staat nog niet vast. Er wordt in Den Haag gesproken over een gasverbruik tussen 1200 en 1500 m³ en een stroomverbruik tussen de 2500 en 3000 kWh. 

Als je verbruik niet boven het, nog niet vastgestelde, plafond uitkomt, betaal je de energieprijzen die voor de oorlog in Oekraïne gehanteerd werden.  

Hoge winsten gasprijzen

Veel gaswinning bedrijven hebben hoge winsten behaald door de hoge gasprijzen. De regering is het erover eens dat de hoge winsten ten goede moeten komen van de consumenten en bedrijven.

Gaswinning bedrijven in Nederland gaan over het deel van de omzet, wat is behaald door de hoge prijzen, extra belasting betalen. In totaal brengt die belasting zo’n €2,8 miljard op, verspreid over de aankomende twee jaren (2023 en 2024).

Het doel is om onafhankelijk te worden van Rusland. Eén van de maatregelen is door het winnen van aardgas op de Noordzee. Op deze manier blijft het voor bedrijven nog steeds aantrekkelijk om hierin te investeren.

Duurzame toekomst

De regering werkt toe naar een duurzaam, fossielvrij en circulair Nederland in 2050 om de Klimaatdoelstellingen te halen. Om het einddoel te bereiken zijn de komende jaren grote investeringen nodig om energietransitie te realiseren. Het kabinet wil op 1 juli 2023 de Wet Klimaatfonds in werking laten treden om de grote investeringen te kunnen bekostigen. Verder worden er in 2023 een aantal andere belangrijke uitgaven gedaan. Denk hierbij aan het opschalen van waterstof projecten, windparken op de Noordzee, het stimuleren van warmtenetten en andere energiebesparende maatregelen. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?

Placeholder
4 March 2024

Woninglabel.nl betrekt splinternieuwe kantoorruimte

Placeholder
29 February 2024

Rabobank, Woninglabel.nl, Klimaatroute en Sobolt & Enven bundelen krachten in de Energietransitie voor Nederlandse huiseigenaren