Placeholder

Pilot: woningen verwarmen met waterstof

12 December 2022Jelmer Jasken

In de Gelderse wijk Berkeloord worden voor het eerst twaalf woningen verwarmd met waterstof. Deze woningen worden verwarmd door waterstof via bestaande aardgasleidingen. De pilot onderzoekt of waterstof een goed alternatief is voor aardgas bij het verwarmen van een woning. 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2050 zo’n 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Als alternatief voor aardgas is waterstof een van de mogelijkheden om woningen mee te verwarmen. Waterstof kan met name een uitkomst bieden voor woningen die lastig te isoleren zijn en waarvoor de elektrische warmtepompen geen oplossing kunnen bieden. Waterstof biedt daarnaast de uitkomst in wijken waar geen warmtenetwerk aangelegd kan worden. Een voordeel van waterstof is dat het transport naar woningen kan via de bestaande gasleidingen.

Bestaand gasnetwerk is belangrijk

De wijk Berkeloord ligt in het Gelderse Lochem. Het bestaande aardgasnetwerk kan gebruikt worden om de waterstof naar woningen te transporteren. Een bijkomend voordeel van de bewoners is dat ze veel van hun monumentale woningen kunnen verduurzamen. Hierdoor behouden ze de waarde van hun erfgoed. Zowel betrokken partners als de bewoners hebben veel geld geïnvesteerd om deze pilot mogelijk te maken. Het waterstof zal naast de elektrificatie en warmtenetten van grote waarde kunnen zijn voor de verduurzaming van gebouwen. 

Lees ook: Zonnepaneeleigenaar? Dan is er goed nieuws

Invoed-installatie

Het transporten van waterstof heeft veel voorbereiding nodig. Zo is er in Lochem een locatie gebouwd waar waterstof in het bestaande gasnet getransporteerd kan worden. Dit wordt een invoed-installatie genoemd en hier wordt de druk van het waterstof geregeld en wordt het voorzien van een geurstof. Waterstof is van nature geurloos. 

Om met waterstof te verwarmen is ervoor gezorgd dat de woningen goed geïsoleerd zijn. Een vervolgactie van het isoleren is dat de bestaande cv-ketels zijn vervangen door de wereldwijd eerste gecertificeerde waterstofketels van Remeha. In sommige straten van de wijk zijn extra gasleidingen aangelegd voor woningen die niet meedoen aan deze pilot en daardoor gewoon gebruik kunnen maken van aardgas.

Waterstof-opleiding

Liander, de grootste netbeheerder van Nederland, zorgt voor het onderhoud van het waterstofnetwerk. Ook voor hun is deze pilot een geheel nieuwe stap. De werkzaamheden lijken in eerste instantie veel op de dagelijkse werkzaamheden van gasmonteurs. Echter, het waterstof vraagt wel om een aantal extra handelingen. Een groep monteurs heeft daarom een opleiding gevolgd specifiek gericht op waterstof en deze afgerond.

Drie jaar durende pilot

Deze pilot zal drie jaar gaan duren. Tijdens de pilot kan voldoende ervaring worden opgedaan tijdens de koudere periodes. De ervaringen worden gedeeld met de andere netbeheerders die in de toekomst plannen hebben voor vervolgprojecten met meer bewoners. Op deze manier komen er steeds meer inzichten in hoe waterstof van toegevoegde waarde kan zijn bij het verduurzamen van bestaande woningen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen