Placeholder

Zonnepaneeleigenaar? Dan is er goed nieuws

6 October 2022Jelmer Jasken

Het wordt energieleveranciers verplicht om jaarlijks de teruggeleverde energie te verrekenen met het verbruik van consumenten. Het verrekenen van de teruggeleverde energie wordt salderen genoemd. Het salderen gebeurt maandelijks en dat is vaak nadelig voor zonnepaneeleigenaren. 

Minister Rob Jetten wil daarom een wetswijziging doorvoeren. Deze wijziging maakt het duidelijker dat salderen op jaarbasis verplicht is. CDA waarschuwde het ministerie, nadat bedrijven zoals Independer en VEH (Vereniging Eigen Huis) in een artikel spraken over fouten die energieleveranciers maakten in hun energienota en de manier waarop zij de teruglevering verrekenen. 

Maandelijkse saldering

Vanwege de snel stijgende energieprijzen stapten de energieleveranciers over op een variabel elektriciteits- en gastarief per maand. Daarbij komt dat er soms maandelijks werd gesaldeerd. De huishoudens kunnen de opgewekte energie door zonnepanelen wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom dat in de woning is verbruikt. De energieleverancier betaalt een laag tarief voor de opgewekte stroom en de overheid vult dit aan tot het consumententarief. 

Hoge energierekening

Een maandelijkse afrekening krijgen is vaak nadelig voor zonnepaneeleigenaren. Het merendeel van de huishoudens verbruikt in de winter meer stroom dan tijdens de zomer, ondanks dat er zomers meer energie wordt opgewekt. De opgewekte en teruggeleverde stroom dat niet wordt verrekend met het hoge verbruik in de winter, zorgt voor een hoge energierekening. De huishoudens kunnen niet profiteren van de opgewekte stroom in de zomermaanden en vooral mensen met een warmtepomp zijn hierdoor duurder uit. 

Jaarlijks salderen

Minister Rob Jetten laat in een reactie weten dat zowel zijn ministerie als de ACM (Autoriteit Consument en Markt), signalen heeft ontvangen over dit vraagstuk. Het salderen zou in eerste instantie al jaarlijks moeten gebeuren, maar een aantal energieleveranciers hebben ervoor gekozen om dit na te laten. Daardoor waren er onduidelijkheden rondom het vraagstuk en de wetswijziging moet zorgen voor opheldering. 

VEH is tevreden met de beslissing van minister Jetten. Daarnaast roept de VEH energieleveranciers op tot compensatie voor het financiële nadeel dat eigenaren van zonnepanelen hierdoor hebben ervaren. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?