Nederland maakt volop gebruik van de Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening biedt Nederlandse huiseigenaren een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in hun woning te financieren. Met als doel elke woningeigenaar in staat te stellen hun eigen woning te verduurzamen, is het Warmtefonds toegewijd aan het bevorderen van duurzaamheid.
In dit artikel zullen we ontdekken hoe Nederlanders in groten getale de weg naar verduurzaming hebben gevonden. En waarom het gebruik van de Energiebespaarlening een slimme keuze is. We zullen ook ingaan op de stijgende energiekosten en de verschillende investeringen die kunnen worden gefinancierd met deze lening.
Nederlandse huiseigenaren omarmen de Energiebespaarlening
Het afgelopen jaar is er een aanzienlijke groei geweest in het aantal huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die de weg naar de verduurzamingsleningen hebben gevonden. En dat is geweldig nieuws. Gezamenlijk hebben ze maar liefst 272 miljoen euro geleend om de investeringen te doen om energie te besparen. Denk hierbij aan warmtepompen, zonnepanelen en isolatiematerialen. In vergelijking met het voorgaande jaar (2021), waarin slechts 106 miljoen euro werd geleend, is dit een opvallende toename.
Ook scholen kunnen profiteren van de mogelijkheden die de Energiebespaarlening biedt. De bespaarde energiekosten betalen de lening terug. Op die manier kunnen scholen hun panden verduurzamen zonder financieel in het nauw te komen.
Mogelijke verklaring stijging van de leningen
Een belangrijke factor die kan hebben bijgedragen aan de aanzienlijke toename van het uitgeleende bedrag, is natuurlijk de stijging van de energieprijzen in de afgelopen periodes. Zo is er sinds 2013 al meer dan 1 miljard euro uitgeleend via het Warmtefonds. Met de stijgende energiekosten worden investeringen in energiebesparende maatregelen steeds aantrekkelijker voor huiseigenaren en VvE’s.
Populaire investeringen met de Energiebespaarlening
In het afgelopen jaar besteedden ze ongeveer 37% van het geleende geld aan zonnepanelen. Zonne-energie is een duurzame bron die huiseigenaren in staat stelt om hun eigen energie op te wekken. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van het traditionele elektriciteitsnet.
Naast zonnepanelen ging 18% van het geleende bedrag naar beglazing. Goed geïsoleerde ramen verminderen het warmteverlies en spelen een cruciale rol in het verminderen van energieverbruik.
Lees ook: ISDE-subsidies voor het verduurzamen van een woning.
Een ander populair gebruik van de Energiebespaarlening was voor warmtepompen, waar 15% van het geleende geld naartoe ging. Warmtepompen zijn zeer efficiënte apparaten die warmte uit de lucht, bodem of water halen en deze gebruiken om een woning te verwarmen.
Men leende ook geld voor dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, evenals isolerende deuren. Deze maatregelen dragen bij aan een betere isolatie van de woning en helpen warmteverlies te minimaliseren.
Renteloze leningen en ruime voorwaarden
Vanaf eind 2022 kunnen huishoudens met een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro een renteloze lening bij het warmtefonds aanvragen. Mede dankzij een extra overheidsbijdrage. Deze lening heeft bovendien een aflossingsvrije periode van vijf jaar. Leners lossen de lening af op basis van draagkracht na deze periode. Dat betekent dat ze alleen betalen als ze het kunnen veroorloven.
Waarom gebruikmaken van de Energiebespaarlening?
Bij het Warmtefonds hoef je geen afsluit- of bijkomende kosten te betalen, en ze zijn transparant over de maandelijkse kosten. Je hebt de vrijheid om de volledige lening of een deel ervan altijd zonder extra kosten af te lossen. Bovendien hanteren ze ruime voorwaarden voor huiseigenaren van 75 jaar en ouder, of voor diegene met beperkte leenmogelijkheden. Tot slot staat het Warmtefonds voor je klaar om je te helpen bij het verduurzamen van je woning. Op een manier die past bij jouw situatie.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.