Placeholder

Kabinet sluit prestatieafspraken verduurzaming woningen

6 July 2022Jelmer Jasken

Minister de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft op 30 juni nationale prestatieafspraken gemaakt met Aedes, Woonbond en VNG. Per 1 januari 2023 wordt de verhuurdersheffing afgeschaft. Door die afschaffing komt er bij corporaties jaarlijks circa €1,7 miljard aan investeringsruimte vrij. Met die investeringsruimte moet wel wat nuttigs gedaan worden en daarom heeft het kabinet nu bindende prestatieafspraken gesloten. Zo moeten er onder andere meer dan 675.000 woningen verduurzaamd worden.

“We staan voor grote uitdagingen die we alleen met elkaar kunnen aanpakken. De nationale prestatieafspraken zijn meer dan alleen afspraken. Het laat zien dat volkshuisvesting terug van weggeweest is. Zo geven we woningcorporaties weer de ruimte om te kunnen doen waarvoor zij zijn opgericht: het realiseren en goed onderhouden van betaalbare en duurzame woningen voor mensen die dat nodig hebben,” aldus minister de Jonge.

Meer dan 675.000 woningen vergaand verduurzamen

Corporaties moeten al hun woningen met label E of slechter tot en met 2028 versneld verduurzamen. Dit sluit aan op de regeling dat er vanaf 2030 geen huurwoningen met een slecht energielabel meer mogen zijn. Daarnaast moeten er in 2030 675.000 woningen vergaand geïsoleerd zijn en moeten er 450.000 bestaande corporatiewoningen aardgasvrij zijn. Huurders mogen geen huurverhoging krijgen na isolatiemaatregelen die in een beter energielabel resulteren.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 September 2023

Welke banken geven duurzaamheidskorting

Placeholder
20 September 2023

Prinsjesdag 2023: Over energie en de woningmarkt

Placeholder
18 September 2023

Verder verduurzamen dan de Standaard voor woningisolatie

Placeholder
13 September 2023

Kantoren met slecht energielabel zien prijsdaling van 20%