Placeholder

Kabinet sluit prestatieafspraken verduurzaming woningen

6 July 2022Jelmer Jasken

Minister de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft op 30 juni nationale prestatieafspraken gemaakt met Aedes, Woonbond en VNG. Per 1 januari 2023 wordt de verhuurdersheffing afgeschaft. Door die afschaffing komt er bij corporaties jaarlijks circa €1,7 miljard aan investeringsruimte vrij. Met die investeringsruimte moet wel wat nuttigs gedaan worden en daarom heeft het kabinet nu bindende prestatieafspraken gesloten. Zo moeten er onder andere meer dan 675.000 woningen verduurzaamd worden.

“We staan voor grote uitdagingen die we alleen met elkaar kunnen aanpakken. De nationale prestatieafspraken zijn meer dan alleen afspraken. Het laat zien dat volkshuisvesting terug van weggeweest is. Zo geven we woningcorporaties weer de ruimte om te kunnen doen waarvoor zij zijn opgericht: het realiseren en goed onderhouden van betaalbare en duurzame woningen voor mensen die dat nodig hebben,” aldus minister de Jonge.

Meer dan 675.000 woningen vergaand verduurzamen

Corporaties moeten al hun woningen met label E of slechter tot en met 2028 versneld verduurzamen. Dit sluit aan op de regeling dat er vanaf 2030 geen huurwoningen met een slecht energielabel meer mogen zijn. Daarnaast moeten er in 2030 675.000 woningen vergaand geïsoleerd zijn en moeten er 450.000 bestaande corporatiewoningen aardgasvrij zijn. Huurders mogen geen huurverhoging krijgen na isolatiemaatregelen die in een beter energielabel resulteren.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen