Vanaf 2030 geen huurwoningen met een slecht energielabel
Vanaf 2030 mogen woningcorporaties en particuliere verhuurders geen woningen meer verhuren met een slecht energielabel (label E, F, of G). Dat meldt minister Hugo de Jonge in de nieuwe verduurzamingsplannen die gisteren werden gepresenteerd. Op dit moment hebben nog 580.000 huurwoningen een slecht energielabel.
Het was al langer bekend dat woningcorporaties vanaf 2028 woningen met zo’n energielabel stapsgewijs uit de verhuur gingen halen. Nieuw is dat dit nu wettelijk verplicht wordt voor zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders.
Verduurzamingsmaatregelen
Per 1 januari 2030 worden wettelijke eisen gesteld aan de verhuur van woningen. Ook utiliteitsgebouwen vallen onder de nieuwe wettelijke eisen. Monumenten vallen hier weer niet onder. Zo wordt vanaf 2026 de hybride warmtepomp de nieuwe standaard. Bij de vervanging van de cv-ketel moeten mensen overstappen op een aardgaszuinige installatie, als de woning hiervoor geschikt is.
Financiering
In principe moet voor iedereen de verduurzaming betaalbaar zijn. Zo kan er geleend worden tegen een 0%-rentetarief bij een laag inkomen. Ook zijn de subsidies verhoogd en kun je nu ook voor slechts één isolatiemaatregel subsidie ontvangen.
Voor kleine, particuliere verhuurders is een subsidiepot beschikbaar. Tot 2025 betreft dit ongeveer 120 miljoen euro.
Beginnen met verduurzamen
Ben je nou benieuwd of jouw huidige energielabel onder de ‘slechte’ categorie (label E, F, of G) valt? Of wil je weten of je zuinige energielabel nog wel geldig is? Check dit dan snel op de website van de Rijksoverheid.
Is je energielabel niet meer geldig of wil je je energielabel opwaarderen? Kies dan via Woninglabel.nl de beste adviseur bij jou in de buurt.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.