Placeholder

Energie-efficiëntie verbeteren: tips en kleine investering voor hoger energielabel

2 June 2023Jelmer Jasken

Elke woning heeft een energielabel, variërend van een felgroene A tot een donkerrode G. Wanneer is het tijd om je energielabel te verbeteren? Met behulp van deze tips kun je met een relatief kleine investering je huis energiezuiniger maken.

Het energielabel, officieel bekend als het energieprestatiecertificaat, varieert van zeer energiezuinig (A) tot zeer energie-onzuinig (G). Het landelijke gemiddelde is label D. Labels E, F en G worden beschouwd als slecht. Het label wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, ventilatie, verwarmingssystemen en het gebruik van duurzame energiebronnen.

In 2015 heeft de overheid voorlopige energielabels toegekend aan alle woningeigenaren, gebaseerd op het bouwjaar en de veronderstelling dat er sindsdien geen verbeteringen zijn aangebracht aan het pand. Het energielabel hoeft dus niet actueel te zijn.

Als je je huis wilt verkopen of verhuren, heb je een energieprestatiecertificaat nodig. Hiervoor dien je een energieprestatie-adviseur te raadplegen. Deze adviseur beoordeelt je huis en voert metingen uit, bijvoorbeeld van het raamoppervlak, het type glas en de grootte van de gevel. Vaak volgt er na zo’n bezoek advies over hoe je je woning kunt verbeteren.

Als huurder ben je beperkt in je mogelijkheden. Hoewel je energie kunt besparen door tochtstrips aan te brengen en de cv-ketel lager te zetten, heeft dit geen invloed op het energielabel. Het draait namelijk om de eigenschappen van het gebouw zelf.

Muurisolatie is de moeite waard

Voor huiseigenaren zijn er verschillende mogelijkheden. Zit je met je handen in het haar omdat je huis energielabel G heeft? Geen paniek. “Hoe lager je label, hoe gemakkelijker het is om één of meerdere stappen omhoog te gaan. In theorie kan elk gebouw het tot energielabel A schoppen”, aldus Maarten den Ouden, oprichter van Woninglabel.nl. “Hoewel het meer moeite kan kosten voor een monumentale villa, is het voor een gemiddelde woning goed te doen.”

De eerste stap is het isoleren van de muren. Hoe snel je de investering terugverdient, hangt af van de gasprijs. Als er veel energie verloren gaat, is het altijd de moeite waard. Spouwmuurisolatie kan bijvoorbeeld bij een hoekwoning ervoor zorgen dat de energierekening jaarlijks met 480 euro daalt. “Voor elke maatregel moet je zelf een berekening maken, omdat elke woning anders is”, zegt Wilma Berends, programmaleider Duurzaam Wonen bij Natuur & Milieu. Spouwmuurisolatie kan het energielabel al met één of twee stappen verbeteren.

Zelf vloerisolatie aanbrengen

Zodra de muren geïsoleerd zijn, kun je naar het dak en de vloer kijken. “Vloerisolatie ontbreekt vaak in een huis, terwijl mensen vaak wel beginnen met dakisolatie. Vloerisolatie kun je echter prima zelf aanbrengen”, aldus Berends. Dit is niet alleen een goede manier om je energielabel te verbeteren, maar ook om koude voeten te voorkomen.

Hoewel enkel glas tegenwoordig niet meer gebruikelijk is, zijn er nog steeds huizen met deze beglazing. Door hoogrendementsglas (HR++) in dezelfde kozijnen te plaatsen, kun je aanzienlijke winst behalen. “Nog beter is HR+++, maar in veel gevallen moeten de kozijnen worden vervangen. Als je toch al rotte kozijnen hebt die moeten worden vervangen, is dit hét moment om voor driedubbel glas te kiezen”, legt Berends uit.

Zodra de muren, het dak en de vloer geïsoleerd zijn, raadt Maarten den Ouden aan om zonnepanelen op het dak te plaatsen. “Met de huidige energietarieven verdien je de investering binnen ongeveer zes jaar terug. Als je 5000 euro op de bank zet, ontvang je 1 tot 2 procent rente. Door dit bedrag te investeren in zonnepanelen, behaal je een hoger rendement.”

Subsidiemogelijkheden beschikbaar

Vergeet niet om gebruik te maken van de ISDE-subsidie, die beschikbaar is tot 2030. “Voor alle duurzame maatregelen, zoals warmtepompen, isolatie en elektrische kookplaten, is er subsidie beschikbaar. De overheid heeft 350 miljoen euro in het potje gestopt, waarvan dit jaar nog 238 miljoen euro beschikbaar is”, weet Berends.

De overheid wil mensen aanmoedigen om zoveel mogelijk te verduurzamen. Daarom krijg je meer subsidie terug wanneer je twee of meer maatregelen neemt, in vergelijking met het uitvoeren van slechts één maatregel. “Bij één maatregel ontvang je ongeveer 15 procent subsidie, terwijl dit bij twee of meer maatregelen rond de 30 procent ligt.”

Als je alle genoemde maatregelen hebt genomen, bereik je met een gemiddelde woning energielabel A. “Een warmtepomp is niet noodzakelijk. Als je er echter wel een hebt, kan het energielabel stijgen tot A+++. De huidige doelstellingen bereiden ons voor op het volgende doel: een land met alleen energieneutrale woningen in 2050. Als je slim bent, begin je alvast met verduurzamen, vooral bij woningen die tussen de jaren 30 en 50 zijn gebouwd. Daar valt veel winst te behalen”, aldus Den Ouden.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
27 November 2024

Huiseigenaren hebben veel klachten over de warmtepomp

Placeholder
18 November 2024

Nederlandse huishoudens en bedrijven investeren fors in duurzame energie

Placeholder
15 November 2024

Wat is de waardestijging van een energielabel echt waard?

Placeholder
12 November 2024

Kevin van De Energieurs over het Rabo Coöperatief Isolatiebudget: ‘Samen maken we Nederland duurzamer’