Placeholder

In 2023 moet jouw kantoorpand minimaal energielabel C hebben

13 September 2022Jelmer Jasken

Ben jij als kantoorpand eigenaar, met een slecht verduurzaamd gebouw, nog niet bezig geweest om je pand te verduurzamen? Dan ben je aan de late kant en heb je geen tijd meer om achterover te leunen! In 2023 moet je kantoorpand minimaal energielabel C hebben en dat moet in 2030 zelfs energielabel A zijn. 

Als je kijkt naar de actuele energieprijzen zal iedereen de noodzaak voelen om te verduurzamen. De Omgevingsdienst heeft als taak om te controleren hoe de vlag erbij hangt voor de energielabels van kantoren, te adviseren en indien nodig, sancties te treffen.

Investeren in energielabel A?

Co de Smalen is duurzaamheidsadviseur en kwartiermaker ‘Toezicht op label C’ bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Hij zorgt voor het voorbereidende werk, zodat de toezichthouders hun werk goed kunnen uitvoeren. Co de Smalen heeft zicht over de totaalopgave en geeft aan hoe het toezicht moet worden aangepakt. Zo kan men in januari 2023 aan de slag om de kantoorpanden te controleren. 

Bij 28.000 kantoren in Nederland moet de komende maanden nog het een en ander gebeuren op het gebied om tot energielabel C te komen. Dat zijn omgerekend zo’n 150 kantoren per dag. Gasprijzen zijn op dit moment twaalf keer zo duur vergeleken met vorig jaar. Moet jij als kantoorpand eigenaar nog naar energielabel C? Denk dan goed na over de duurzame investering.

Het is wellicht een slimme keuze om meer te investeren en direct voor een energielabel A te gaan. Gezien de toekomst gaat het de kantoorpand eigenaar aanzienlijk geld kosten als hij of zij blijft hangen in een energielabel C. 

Vroegtijdig op de hoogte gesteld

De verplichting om in 2030 van energielabel C naar A te gaan wordt al langere tijd duidelijk gemaakt. De kantoorpand eigenaren zijn al vanaf 2021 meermaals op de hoogte gesteld door de Omgevingsdienst, zodat de verduurzamingsmaatregelen niet worden vergeten. Er zijn door verschillende gemeenten gratis energiescans en opnames aangeboden, maar ontbreekt het gevoel van urgentie bij sommige bedrijven. De Omgevingsdienst heeft volgend jaar de taak om de achterblijvende bedrijven te adviseren en aan te sporen tot actie.

Controle

Hoe werkt een energielabel controle precies? Dat is volgens de Smalen niet zo spannend: “Wij constateren dat een pand niet voldoet aan de eis en nemen dan contact op om te checken of dat inderdaad het geval is. Is een bedrijf al bezig met het verduurzamen of betreft het hier een uitzondering? Zo niet dan geven we de ruimte voor het indienen van het verduurzamingsplan dat binnen een jaar moet zijn uitgevoerd. Als men geen plan indient of niet reageert wordt er direct gehandhaafd. Dat kan een boete zijn of dat kan het sluiten van een pand betekenen”. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?