Placeholder

Huiseigenaren hebben veel klachten over de warmtepomp

27 November 2024Jelmer Jasken

Steeds vaker melden Nederlandse huiseigenaren problemen en klachten over hun warmtepomp. Vooral bij nieuwbouwwoningen gaat het regelmatig mis. Dit blijkt duidelijk uit de meldingen die zijn binnengekomen bij Vereniging Eigen Huis (VEH).

De klachten lopen uiteen: aan de ene kant hebben huiseigenaren moeite met het regelen van onderhoud, terwijl aan de andere kant slecht geplaatste buitenunits een groot probleem vormen.

Veel klachten over onderhoudsproblemen warmtepomp

In augustus heeft Vereniging Eigen Huis een speciaal meldpunt geopend voor klachten over warmtepompen. Sinds die tijd zijn er maar liefst bijna tweeduizend meldingen binnengekomen, wat de omvang van het probleem duidelijk laat zien. Veel van deze klachten komen van mensen met een nieuwbouwwoning. Een veelvoorkomend probleem is dat het onderhoud van de warmtepomp niet goed is geregeld. Vaak geven de aannemer en installateur elkaar de schuld, en blijft de huiseigenaar achter met het probleem. Zij moeten dan zelf op zoek naar een bedrijf dat het onderhoud kan doen.

Dit blijkt echter moeilijk, omdat veel onderhoudsbedrijven vol zitten. Ook spelen faillissementen van warmtepompfabrikanten een rol, waardoor eigenaren soms helemaal geen hulp meer kunnen krijgen. VEH hoort verhalen van mensen die jarenlang tevergeefs een installateur zoeken of in de kou zitten na een storing. 

Plaatsing van buitenunits vaak problematisch

Naast onderhoudsproblemen zijn er veel klachten over de plaatsing van de buitenunit van warmtepompen. Vooral bij nieuwbouw wordt hier niet altijd goed over nagedacht, zegt VEH. Zo staan buitenunits soms op het dak tussen zonnepanelen, waardoor een hoogwerker nodig is voor onderhoud. Dit maakt het duur en lastig om een bedrijf te vinden dat het wil uitvoeren.

Oplossingen volgens VEH

Om deze problemen op te lossen, stelt Vereniging Eigen Huis voor om betere richtlijnen op te stellen en duidelijke afspraken te maken:

  • Onderhoudscontracten: Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning moet altijd een onderhoudscontract worden aangeboden, zodat het onderhoud goed geregeld is.
  • Duidelijke regels: De overheid moet duidelijke eisen stellen aan de plaatsing van warmtepompen om problemen te voorkomen.
  • Meer onderhoudspersoneel: Installatiebedrijven moeten investeren in voldoende vakmensen die gespecialiseerd zijn in het onderhouden van warmtepompen, zodat huiseigenaren snel geholpen kunnen worden.

Met deze maatregelen hoopt Vereniging Eigen Huis dat huiseigenaren in de toekomst minder klachten zullen hebben over hun warmtepomp. Hopelijk zullen deze stappen echt helpen om problemen te voorkomen, want dat zou een grote opluchting zijn voor veel huiseigenaren.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
4 December 2024

Een dalende hypotheekrente: wat betekent dit voor huizenkopers?

Placeholder
18 November 2024

Nederlandse huishoudens en bedrijven investeren fors in duurzame energie

Placeholder
15 November 2024

Wat is de waardestijging van een energielabel echt waard?