Placeholder

Hogere belastingen door zonnepanelen?

10 March 2022Jelmer Jasken

Het aanschaffen van zonnepanelen maar ook andere verduurzamingsmaatregelen kunnen leiden tot hogere belastingen. Dit is omdat jouw woning een hogere waarde krijgt. Heeft het dan nog zin om in deze verduurzamingsmaatregelen te investeren? Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Eigen Huis, geeft hier antwoord op.

Vragen omtrent verduurzaming

De fiscaal jurist bij Eigen Huis, Bobby Raghoenath, krijgt regelmatig fiscale vragen van leden van Eigen Huis omtrent verduurzaming. “Krijg ik te maken met hogere belastingen als ik zonnepanelen op mijn dak plaats? Stijgt mijn WOZ-waarde als ik investeer in verduurzamingsmaatregelen? Zomaar enkele vragen die ik jaarlijks krijg van onze leden” vertelt Raghoenath. Hij vindt dat dat best begrijpelijk is omdat de aanschaf van zonnepanelen gevolgen kan hebben op de lokale- en Rijksbelastingen.

Enerzijds: hogere WOZ-waarde

Met de gevolgen op de lokale- en rijksbelasting heb je niet alleen te maken als je zonnepanelen aanschaft. Hierbij horen ook andere duurzame maatregelen, zoals isolatie of het aanschaffen van een warmtepomp. Wanneer je deze maatregelen op jouw woning toepast dragen deze in veel gevallen bij aan een beter energielabel. Ze maken jouw woning simpelweg meer waard en hierdoor wordt een woning bij de verkoop aantrekkelijker voor potentiële kopers. “Deze maatregelen kunnen leiden tot een hogere verkoopprijs. Een jaar later kan dit gevolgen hebben in de jaarlijkse WOZ-waardevaststelling door de gemeente” stelt Raghoenath.

De WOZ-waarde vormt de grondslag voor verschillende lokale belastingen zoals de OZB, watersysteemheffing gebouwd. Maar ook voor Rijksbelastingen zoals de Inkomsten-, Schenk- en Erfbelasting. Kortom, verduurzamingsmaatregelen kunnen leiden tot een hogere WOZ-waarde van de woning én hogere belastingen. Raghoenath benoemt: “Maar ik zeg er wel bij, ‘dit is slechts één kant van de medaille’.”

Anderzijds: de voordelen

Dus, een hogere WOZ-waarde. Maar, welke voordelen staan er tegenover? Wanneer je zonnepanelen op je dak plaatst kun je op een duurzame manier energie opwekken. Zo ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en de onberekenbare energieprijzen. Zo ben je dan weer beter weerbaar tegen de (toekomstige) verhoging van de energiebelasting. Ook als je met isolatie je energieverbruik omlaag brengt! Raghoenath: “Onlangs heb ik in mijn woning alle kieren en naden van de kozijnen nog eens goed laten afkitten. Het is een kleine ingreep maar ik merk direct verschil qua tocht en hopelijk straks ook in mijn energieverbruik.”

En nu?

Voor Raghoenath is het wel duidelijk: “Dat duurzame maatregelen aan mijn woning ook gevolgen kunnen hebben voor de belastingen, neem ik maar voor lief. De voordelen, zowel financieel als in comfort, wegen voor mij zwaarder dan de nadelen.” Met zonnepanelen op je dak ben je in ieder geval minder afhankelijk van de energieprijzen. Wil je nog méér besparen op je energierekening? Lees dan hier al onze energiebespaartips.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?