Placeholder

Bespaar honderden euro’s per jaar met deze energiebespaartips!

13 October 2022Jelmer Jasken

Het is belangrijker dan ooit om slim met je energie om te gaan. Niet alleen omdat de prijzen van energie ontzettend hoog zijn, maar ook om bij te dragen aan een schoner milieu. Met deze energiebespaartips draag je bij aan de wereld van morgen & bespaar je ook nog eens honderden euro’s per jaar!

Energiebespaartip 1: Kies voor een slimme thermostaat

Bespaar gemiddeld €200,- per jaar

Met een slimme thermostaat kun je op een energiezuinige manier je woning verwarmen! Je kan met een slimme thermostaat gemiddeld 20% op je energierekening besparen (afhankelijk van hoe je met een ‘normale’ thermostaat omgaat natuurlijk). Hoe dat dan werkt? Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op je woon- en leefgedrag. Het apparaat leert van jouw gedrag. Zo zet de thermostaat bijvoorbeeld automatisch de verwarming omlaag als jij gaat slapen. Ook bedien je de thermostaat gemakkelijk vanaf je telefoon op afstand. Handig wanneer je altijd in een warm huis thuis wil komen en niet altijd op dezelfde tijd thuis komt! Ook houd je via de app precies bij wat jouw energieverbruik is. Zo wordt het energie besparen interactief én leuk omdat je direct kan zien hoeveel je bespaart!

Energiebespaartip 2: Gebruik energiezuinige apparaten in huis

Bespaar meer dan €100,- per jaar

Een slimme energiebespaartip is het in huis halen van energiezuinige apparaten. Elektrische apparaten zoals vriezers, koelkasten en vaatwassers hebben een hoog energieverbruik! Ben je bijvoorbeeld aan een nieuwe wasmachine toe? Kijk dan eens of je er een in huis kan halen met energielabel A++ of A+++. Misschien zijn deze iets duurder in aanschaf, maar ze leveren op lange termijn veel op!

Even een voorbeeld: vervang je je oude koelkast door een nieuwe A+++ variant? Dan bespaar je al snel 200 kWh per jaar. Vervang je ook je energieklasse B wasdroger door een A++ warmtepompdroger, dan bespaar je daar nog eens 200 kWh per jaar op. Óók nog de helft van al je was drogen aan de waslijn? Dan bespaar je nog eens 125 kWh per jaar. Alles bij elkaar bespaar je dan ongeveer € 120 per jaar. Moet je je eens voorstellen hoeveel je kunt besparen als ál je apparaten in huis een groen label hebben…

Energiebespaartip 3: Kies voor LED verlichting

Bespaar gemiddeld €50,- per jaar

Gloeilampen en halogeenlampen gebruiken véél energie! Kies je voor een LED lamp, dan verbruik je 85% minder stroom dan een gloeilamp en 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Bovendien gaat LED verlichting ook veel langer mee. Wanneer je je lampen gaat vervangen, begin dan bij de lampen die het meest gebruikt worden en veel licht geven om zoveel mogelijk energie te besparen. Je kan hiermee ongeveer €50,- per jaar besparen! Nog meer besparen met verlichting? Dan kun je er om denken je lampen niet onnodig aan te laten staan.

Energiebespaartip 4: Vergelijk energieleveranciers

Bespaar gemiddeld €300,- per jaar

Elke energieleverancier hanteert andere tarieven voor gas en stroom. Vaak loont het om te kijken welke energieleverancier het goedkoopst is. Loopt je energiecontract bijna af? Vergelijk dan eens de verschillende aanbieders met elkaar. Let hierbij wel goed op. Sommige energieleveranciers bieden mooie welkomstkortingen, maar in de praktijk liggen de energietarieven vaak hoger dan bij andere aanbieders. Wil je ondertussen ook bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor een 100% groene energieleverancier.

De energievergelijker.nl geeft je eenvoudig inzicht in hoeveel je aan energiekosten kunt besparen. Je kunt geheel onafhankelijk en gratis energie vergelijken.

Energiebespaartip 5: Verbruik minder (warm) water

Bespaar gemiddeld €100,- per jaar

Voor het verwarmen van je lekkere warme douche in de ochtend verbruik je best veel energie. Meestal is dit gas. Bespaar energie door korter te douchen, een energiezuinige douchekop aan te schaffen en minder vaak in bad te gaan. Nog maar vijf minuutjes onder de douche staan? Dan bespaar je jaarlijks al snel €60,-. Met een waterbesparende douchekop doe je hier nog eens €40,- aan besparing bij. En houd je wel van een lekker bad op zijn tijd? Kies er dan voor om één keer per week te douchen in plaats van in bad te gaan. Daarmee bespaar je nog eens €10,- per jaar extra!

Energiebespaartip 6: Voorkom Sluipverbruik

Bespaar gemiddeld €100,- per jaar

Wist je dat elektrische apparaten vaak ook energie verbruiken als het op stand-by staat, maar de stekker nog wel in het stopcontact zit? Dan kun je bijvoorbeeld aan je telefoon of radio denken. Gemiddeld genomen is een huishouden jaarlijks 450 kWh kwijt door sluipverbruik. Dat komt neer op ongeveer € 100 per jaar. Voorkom dus sluipverbruik met onder andere de volgende maatregelen:

  • Gebruik – indien mogelijk – de uit-knop in plaats van de standby-knop om je apparaten uit te zetten.
  • Gebruik je de televisie, radio, koffiezetapparaat, waterkoker en dergelijke niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact! Extra tip: gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. Dan doe je gewoon heel eenvoudig de schakelaar uit.
  • Telefoon opgeladen? Laat je telefoon dan niet onnodig aan de oplader zitten en haal je oplader uit het stopcontact.

Energiebespaartip 7: Dicht kieren en naden

Bespaar gemiddeld €15,- per jaar

Heb je wel eens last van tocht in huis? Dat is niet comfortabel natuurlijk. Maar, het kost ook nog eens aardig wat energie! Om je huis warm en aangenaam te houden moet jouw cv-ketel of warmtepomp hierdoor extra hard werken. Een deel van de warmte verdwijnt namelijk via de kieren en naden. Gevolg: je verbruikt veel meer gas en/of stroom. Beter is dus om de toch te voorkomen. Hoe je dat doet? Door naden en kieren dicht te maken met bijvoorbeeld tochtstrips. Zo blijft de warmte beter binnen en bespaar je gemiddeld €15,- per jaar. Een bijkomend voordeel is dat de warmte van buiten in de zomer ook niet meer makkelijker naar binnen kan. Let overigens wel op voldoende ventilatie. Zo ervaar je het hele jaar door meer wooncomfort. Wel zo fijn toch?

Energiebespaartip 8: Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Bespaar gemiddeld €600,- per jaar

Met zelf stroom opwekken bespaar je een heleboel! Dankzij de aanschaf van zonnepanelen hoeft je minder energie af te nemen van je energieleverancier. Daar profiteer je weer van op je energierekening. Hoeveel je precies bespaart is natuurlijk wel afhankelijk van uw stroomverbruik, type en aantal zonnepanelen. Gemiddeld komt dit uit op €600,- per jaar. Wist je dat wanneer je de investering in zonnepanelen (nog) niet wilt doen, je ook zonnepanelen kunt huren? Voor een vast maandbedrag profiteer je dan óók van je eigen zonnestroom.

Energiebespaartip 9: isoleren, isoleren, isoleren!

Bespaar gemiddeld € 1.300,- per jaar

Je warmte en koelte in huis het hele jaar door op een natuurlijke manier beter reguleren bespaart jou het allermeeste! Isoleren is één van de meest lonende tips voor het besparen van energie. Het zorgt voor een comfortabelere woon-, leef- en werkomgeving. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe meer je kunt besparen. Gemiddeld genomen kun je door het isoleren van een schuin dak bij een verwarmde zolder €650,- per jaar besparen. Dit bespaar je ook wanneer je kiest voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Heb je ook alcdubbelglas, maar nog geen hoogrendementsglas? Dan kan het lonen om over te stappen op HR+++ glas. Dit isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas en bespaart ongeveer €70 per jaar op jouw energierekening.

Energiebespaartip 10: Cv-ketel aan vervanging toe? Kies voor een warmtepomp

Bespaar gemiddeld €700,- per jaar

Is jouw cv-ketel wel aan vervanging toe? Check dan of een warmtepomp een interessant alternatief is voor jouw cv-ketel. Wat doet een warmtepomp? Deze zet gratis energie uit lucht, aarde of water om in duurzame warmte of koeling. Hierbij wordt er minder tot zelfs helemaal geen gas gebruikt. Op deze manier kun je jouw woning en tapwater duurzaam verwarmen en/of koelen. Daardoor bespaar je dus behoorlijk op jouw gasrekening en draag je bij aan een schoner milieu! Het geld dat je dan precies bespaart is afhankelijk van onder andere het type warmtepomp- hybride of all-electric, je gasverbruik en hoe goed jouw woning geïsoleerd is. Omdat de warmtepomp stroom nodig heeft om te werken, loont het om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Met een warmtepomp zonder zonnepanelen bespaar je ongeveer €300 per jaar.

Energiebespaartip 11: Zet de verwarming een graad lager

Bespaar gemiddeld €50,- per jaar

Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Daarmee bespaar je gemiddeld €50,- per jaar. Wil je nog meer besparen? Zet de kachel dan nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7%. Trek die dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur.

Energiebespaartip 12: Geen wolkje aan de lucht? Hang de was buiten!

Bespaar gemiddeld €30,- per jaar

Hang de was buiten en bespaar ongeveer €1,20 per droogbeurt. Dit lijkt misschien weinig, maar voor 25 drukken op de droogknop lever je al €30,- in. Regent het buiten? Hang de was dan liever niet binnen op, want dit kan juist zorgen voor een hogere energierekening. Door de natte was stijgt de luchtvochtigheid en wordt het lastiger om je huis te verwarmen. Kies op een druilerige dag daarom voor een droger met A+++ label.

Energiebespaartip 13: Geen kleine wasjes, maar grote wasjes

Bespaar gemiddeld €22 per jaar bij zuiniger wassen en tot €270 per jaar met een zuinigere wasmachine.

Niet alleen je droger, maar ook je wasmachine kan een energievreter zijn. Kies ook hier dus het liefst voor een A+++ label. Dit lijkt in eerste instantie een dure aankoop, maar hier geldt zeker: goedkoop is duurkoop. Daarnaast bespaar je een hoop energie door op lagere temperaturen te wassen. Toch een behoorlijk vieze was? Kies dan voor de eco-stand. Eens per maand op een hoge temperatuur wassen is voldoende om de wasmachine zelf schoon te houden.

Energiebespaartip 14: Deksel op je pan

Bespaar gemiddeld €18,- per jaar.

Houdt de deksel op de pan tijdens het koken om meer warmte vast te houden. Kook je op een inductieplaat? Kies dan voor een pan met een zo vlak mogelijke onderkant, om de warmte optimaal te gebruiken. Ook geldt voor een inductieplaat dat het efficiënter is om het water eerst in een waterkoker aan de kook te brengen. Voor een gasfornuis geldt dit dan weer niet.

Ook op de afzuigkap kun je behoorlijk wat energie besparen. Zorg er dus voor dat je het filter regelmatig vervangt, om een optimale afzuiging te garanderen.

Energiebespaartip 15: Optimaal koelen

Bespaar gemiddeld €60,- per jaar. En ontvang in mei en juni dit jaar €35 inruilkorting op je oude koelkast!

Bij het besparen van energie op je koelkast liggen een aantal dingen voor de hand: schaf een energiezuinige koelkast aan (bespaar tot €80,- per jaar), zet de koelkast niet te koud (6°C is voldoende) en laat de deur niet te lang openstaan.

Toch zijn er een aantal bespaartips voor je koelkast die je misschien zullen verrassen. Wist je bijvoorbeeld dat je de condensor aan de achterkant af en toe goed stofvrij moet maken? Of dat je koelkast precies waterpas moet staan om te voorkomen dat warme lucht binnendringt? Daarnaast moet de koelkast minstens 10cm van de muur af staan, zodat de warmte die de koelkast afgeeft goed kan ontsnappen.

Wist je dat je in mei en juni dit jaar €35 inruilkorting op je oude koelkast ontvangt? Inruilen doe je hier.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?