Placeholder

Hoe maak ik mijn oude woning toekomstbestendig

5 June 2023Jelmer Jasken

Onlangs heb je een oude woning gekocht, of je bent van plan om je oude woning grondig te renoveren. In dit artikel van Labelnieuws lees je hoe je jouw “oude” woning klaar kunt maken voor de toekomst. Het renoveren van een oude woning vereist een slimme aanpak om het duurzaam en comfortabel te maken voor de komende jaren.

Wij delen graag onze tips en ideeën over hoe je het beste te werk kunt gaan bij het aanpakken van een oude woning. En hoe je deze toekomstbestendig kunt maken. We bespreken onder andere het isoleren van je woning, het gebruik van duurzame materialen zoals zonnepanelen, het vervangen van voegen en kunststof kozijnen, en nog veel meer. We behandelen zoveel mogelijk, zodat je precies weet wat het beste is voor jouw situatie. Wij hebben ook al eens een artikel geschreven over 5 manieren om je energielabel te verbeteren, wat mogelijk ook interessant voor je is.

Een woning isoleren

Het verduurzamen en toekomstbestendig maken van een woning begint met isolatie. Goed geïsoleerde woningen bieden niet alleen meer comfort, maar zijn ook energiezuiniger. Op de lange termijn leidt dit tot aanzienlijke kostenbesparingen en verhoogt het de waarde van je woning. Zorg ervoor dat je kiest voor de beste isolatiemogelijkheden die geschikt zijn voor jouw woning. Populaire opties zijn dubbel of driedubbel glas, dakisolatie en gevelisolatie of spouwmuur isolatie. Bovendien is het verstandig om ook de vloer te isoleren. Als je van plan bent om je muren te verven, kun je tegenwoordig zelfs kiezen voor isolatieverf.

Zonnepanelen

Na het aanbrengen van isolatie zijn zonnepanelen van toegevoegde waarde om je oude woning te verduurzamen. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kun je zelf energie opwekken en daarmee je energierekening verlagen. Je kunt ervoor kiezen om te investeren in meer zonnepanelen dan je gemiddeld aan elektriciteit verbruikt in een jaar. De overtollige energie kun je terugleveren aan de energieleverancier en zo geld verdienen. Let op: vanaf 2025 zal het salderen voor huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs worden verminderd en vanaf 2031 zal salderen helemaal niet meer mogelijk zijn. Waarom stop de overheid met salderen? Dit komt doordat de overheid vreest dat er te veel zonnepanelen zullen komen en de kosten voor salderen dan uit de hand zullen lopen. 

Bovendien zorgen de zonnepanelen ervoor dat je oude woning een moderne uitstraling krijgt en bieden ze de mogelijkheid om je huishouden continu van groene energie te voorzien. 

Duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar zorgt ook voor een langere levensduur. Geef de voorkeur aan materialen die lang meegaan en recyclebaar zijn. Houten vloeren, bamboe, natuursteen en kurk zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes voor vloeren. Als het gaat om de muren kun je kiezen voor kalkverf of leemstuc. Let echter goed op het onderhoud van deze materialen. Door te investeren in hoogwaardige materialen en zorgvuldig onderhoud te plegen, kun je er zeker van zijn dat ze lang meegaan en dat je er lang van kunt genieten.

Voegwerk van je woning vervangen

Het voegwerk van een oude woning kan na verloop van tijd verslijten, wat vochtproblemen kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de voegen van je woning tijdig te laten vervangen. Door te kiezen voor nieuwe voegen kun je de isolatiewaarde van de woning verhogen. Dit heeft niet alleen voordelen voor het behoud van een gezond binnenklimaat, maar draagt ook bij aan de uitstraling en de waarde van je woning. 

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen bieden een tal van voordelen. Ze hebben een uitstekende isolatiewaarde, zijn onderhoudsvrij en gaan lang mee. Bovendien passen ze bij elk type woning. Je hebt de keuze uit kozijnen in diverse kleuren en patronen, waardoor je de uitstraling van je woning kunt bepalen en kunt laten aansluiten bij je eigen smaak.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen