Placeholder

Hier staan de slechtst geïsoleerde woningen in Nederland

19 December 2022Jelmer Jasken

In de plaatsen Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Laren en Westerwolde moeten de woningeigenaren nog het een en ander doen op het gebied van verduurzaming. In de genoemde plaatsen staan naar verhouding de meeste woningen met een energielabel E, F of G, blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Veel woningen in deze plekken zijn gebouwd voor 1945. 

Ook waar de best geïsoleerde woningen staan zijn bekend. Deze staan in de gemeenten Almere, Barendrecht, Duiven, Dronten, Heerhugowaard, Houten, Lelystad, Nieuwegein, Purmerend en Zeewolde. In laatstgenoemde gemeenten staan nog maar 3500 woningen met een energielabel E, F of G. In deze gemeenten staan de meeste woningen die gebouwd zijn na 1975.

Woningcorporaties verduurzamen flink

Milieuorganisatie Natuur & Milieu onderzocht de stand van zaken van energielabels. Uit het onderzoek komt naar voren dat het verduurzamen van koopwoningen en woningen van particuliere verhuurders gestaag verloopt. De woningcorporaties verduurzamen er lekker op los.

Lees ook: Een warmtepomp heeft het zwaarder in de winter.

Want er kan geconcludeerd worden dat de woningen van de corporaties het kleinste aandeel slechte energielabels bezitten. De woningen van particuliere verhuurders lopen verder achter met het verduurzamen net zoals de woningen van woningeigenaars.

Werk aan de winkel

In het Klimaatakkoord is afgesproken om voor 2030 zo’n 1,5 miljoen woningen te isoleren. Op dit tempo lijkt dat doel niet gehaald te worden. Dat betekent dat er nog flink wat werk aan de winkel is. 

Volgens directeur programma’s bij milieuorganisatie Natuur & Milieu is het een grote opgave, maar wel haalbaar. Je kunt bijvoorbeeld relatief snel dubbel glas plaatsen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?