Placeholder

Duurzaam Succesverhaal: Levien de Putter woont A+++ in Zeeland

3 June 2022Jelmer Jasken
Levien de Putter leunend tegen het huis dat hij zelf heeft ontworpen en heeft laten bouwen in Zeeland

Levien de Putter nadert de 70 en hoopt in zijn huis samen met zijn vrouw 100 te worden. En dit is niet zomaar een huis. Het eikenhout straalt je tegemoet en zonnepanelen functioneren als dakpannen op dit bescheiden A+++ huisje. Levien vertelt over het uitdagende bouwproces en het duurzame karakter van zijn huis in Zeeland.

Eigen huis ontwerpen

Levien is al sinds half jaren ’90 architect. “Ik heb altijd een wat groter architectenbureau gehad. In 2012 heeft de jongere generatie mijn bureau overgenomen. Toen ben ik in Frankrijk een architectenbureau begonnen. We hadden daar een oude boerderij, op een mooie plek met veel grond. Alleen die boerderij was te groot, met veel onderhoud. Daarom dachten we dat het goed zou zijn om een nieuw huisje te bouwen voor onze oude dag,” aldus Levien.

En zo gezegd, zo gedaan. Levien en zijn vrouw zijn in Zeeland neergestreken en hebben daar een huis op de rand van een knus dorpje laten bouwen. Sinds september 2021 is het stel daar ingetrokken.

Maar een huis voor jezelf bouwen als architect zijnde is nog niet zo gemakkelijk. Levien legt uit: “Daar ben je het meest kritisch op. Je hebt een partner waar je rekening mee moet houden en je hebt ook een budget waar je zelf mee te maken hebt.”

De werkkamer in de nok van het huis dat Levien de Putter heeft laten bouwen in Zeeland
De werkkamer van Levien in de nok.

Klein en duurzaam

Bij de bouw van het huis heeft Levien extra gelet op de duurzaamheid. “We wilden het huis zo klein mogelijk. Daarnaast wilden we dat het huis energieneutraal is. Of nou ja, eigenlijk wilden we nog beter dan energieneutraal,” a\ldus Levien. En dat is goed gelukt. Van de 48 zonnepanelen die op het dak pronken wordt meer energie opgewekt dan nodig. Nu ontvangt Levien nog maandelijks €100,- voor het overschot, in de toekomst is het de bedoeling dat een elektrische auto op de opgewekte energie gaat meeliften.

Ook naar het materiaalgebruik keken Levien en zijn vrouw erg kritisch. Levien: “We wilden het zo duurzaam mogelijk doen: geen giftige stoffen en zo weinig mogelijk geschilderd. Schilderwerk is toch al gauw weer belastend voor het milieu.”

Toch ging duurzaam materiaal verkrijgen niet altijd even gemakkelijk. Levien: “Mijn vrouw is daar veel mee bezig geweest. Die heeft fabrikanten en leveranciers eindeloos vermoeid met ‘wat zit erin?, hoe is het gemaakt?’. Dat was wel een hele uitdaging, om die gegevens boven water te krijgen. Ze proberen het allemaal heel mooi voor te stellen: ‘wij zijn duurzaam bezig’. Maar ja, vaak is het zo dat ze dan de verpakking recyclen. Dan zijn ze misschien wel duurzaam bezig, maar wij willen dan graag weten wat er in die verfstof zit. Is het misschien schadelijk? Het was een uitdaging om daar achter te komen.”

Budget en duurzaamheid afwegen

Toch is de meest duurzame optie helaas niet altijd de goedkoopste optie. Levien: “Het was wel lastig om binnen het budget uit te komen. Op onze leeftijd ga je niet nog een hoop geld lenen, dus je moet steeds weer keuzes maken. Vaak is het toch zo dat de mooie en duurzaamste dingen ook weer net het duurste zijn.”

De buitengevels van het huis vallen gelijk op: volledig bekleed met eikenhout. “Dat is eikenhout uit Frankrijk. Tja, je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor goedkoper naaldhout en daar verf op zetten. Maar eikenhout hoef je niet te behandelen met verf, dus dat is weer winst. Het is continue afwegen,” aldus Levien.

De houten buitengevels van het pand dat Levien de Putter heeft laten bouwen in Zeeland
De eikenhouten buitengevels van het huis.

Ook bij het isolatiemateriaal is naar de duurzaamheid gekeken. Levien: “We hebben overal 30 centimeter isolatiemateriaal. Wat voor materiaal kies je dan? Nou, kunststof schuimen wilden we per sé niet. Een paar vrienden van mij hebben met stro gebouwd. Alleen kun je daar weer geen aannemer voor vinden, dus dat moet je dan zelf doen. Op onze leeftijd wilden we het niet meer zelf doen, dus we hebben toch gekozen voor steenwol. Dat kan beter met schapenwol of houtwol, maar dat is een concessie die je met je budget moet doen.”

Ventileren en verwarmen: een uitdaging

“Ik dacht: met ruim 48 zonnepanelen kan ik ook elektrisch verwarmen. Dus we hebben drie elektrische stralingspanelen waar we het hele huis mee kunnen verwarmen. Die panelen hebben de hele winter misschien 10 uur gedraaid. De rest wordt namelijk verwarmd doordat je thuis bent, doordat je kookt en bezig bent. Eigenlijk heb je dan helemaal geen verwarming nodig in zo’n huis,” aldus Levien.

De terraszijde van het huis dat Levien de Putter heeft laten bouwen in Zeeland met houten buitengevels
De terraszijde van het huis.

Maar als we Levien spreken is het een warme dag in mei. “We merken nu dat het best wel warm is, dus de uitdaging is om de warmte een beetje buiten te houden. We wilden per sé geen airco, dus nu experimenteren we een beetje. Het is dan belangrijk om ’s nachts goed te ventileren door alle ramen open te zetten,” vertelt Levien. Maar ventileren op dit soort warme dagen blijft een uitdaging. Levien: “Ik heb helemaal niet zo heel veel glas op het zuiden. Dat gebeurt veel bij ‘passief bouwen’, maar ik wist gewoon dat dat problemen ging geven.”

Een scheef huis

Eén ding wilde Levien koste wat kost voorkomen: “Dat ik elke ochtend naar de brievenbus loop en sta te kijken of mijn huis nog niet scheef is gezakt.” Zeeland kent namelijk kleigrond; een uitdaging als het op het bouwen van de fundering aankomt. Levien: “Er zitten betonpalen van 15 meter onder het huis. Zelfs onder een houtskeletbouwhuis was dit nodig. De constructeur zei: ‘als je het niet doet gebeurt er niks ernstigs, maar je huis kan wel maximaal 3cm verzakken’. Dat moest ik niet hebben.”

Droomhuis om 100 in te worden

“Mijn vrouw en ik proberen zo duurzaam mogelijk te leven en te eten. Dan wil je ook een huis dat zo duurzaam mogelijk is,” aldus Levien. Ook over de toekomst van het huis is nagedacht. Levien: “Bijna alles is gelijkvloers en we hebben alles rolstoelgeschikt gemaakt. En we wilden landelijk wonen, want we zijn geen stadsmensen en hebben een paar honden. We wonen aan de rand van een leuk dorp en we kijken uit over de polder. We hopen hier 100 te kunnen worden.”

Het huis is daarnaast nagenoeg circulair. Door de panelen waaruit het huis is opgebouwd, zou het huis in twee weken tijd te demonteren moeten zijn.

De keuken die Levien de Putter zelf heeft gebouwd
De eikenhouten keuken die Levien zelf heeft gemaakt.

Gouden tip voor verduurzaming

Wil jij je huis nou ook gaan verduurzamen? “Doe de isolatie dan zo goed mogelijk,” vertelt Levien. Want, “isoleren kost relatief weinig maar moet wel goed gebeuren. Dat is al de eerste stap. Denk ook eens na over hoeveel comfort je wilt hebben. Mensen zijn gewend dat het hele huis warm is, maar op de slaapkamer hebben wij bijvoorbeeld niet eens verwarming. Dat vinden we helemaal niet nodig. Denk na hoe comfortabel je het wilt hebben, dat kan misschien wel een beetje minder,” sluit Levien af.

Heb je ook net je huis verduurzaamd en wil je een energielabel aanvragen? Vergelijk dan via Woninglabel.nl het grote aanbod aan adviseurs en kies de adviseur die het beste bij jou past.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?