Placeholder

Dalende trend in prijzen van koopwoningen zet door

3 July 2023Jelmer Jasken

In de maand mei daalden de prijzen van koopwoningen voor de vierde opeenvolgende maand. Daarmee lijkt de dalende trend in prijzen van koopwoningen door te zetten. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen was bijna 6% lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Uit recente gegevens van het CBS en het Kadaster blijkt dat de dalende trend van de prijzen van koopwoningen opnieuw groter was dan de voorgaande maand. In april waren de koopwoningen ruim 4% goedkoper in vergelijking met dezelfde maand in 2022. De gemiddelde prijs van een koopwoning bedroeg afgelopen maand ongeveer 403.913 euro.

Prijsdaling koopwoning niet nieuw

Het is geen nieuw fenomeen dat de prijs van koopwoningen daalt. Na een aanzienlijke stijging van de huizenprijzen, zijn de prijzen van koopwoningen sinds augustus 2022 vrijwel ononderbroken aan het dalen. Dit wordt deels veroorzaakt door de stijging van de hypotheekrentes, waardoor potentiële huizenkopers minder kunnen lenen.

Lees ook: Toename van koperdiefstal bij zonnepaneelparken.

Volgens experts speelt het ook een rol dat de huizenprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen. Het was onvermijdelijk dat er vroeg of laat een correctie van de prijzen zou plaatsvinden.

Minder woningverkopen

Naast de daling van huizenprijzen is er ook sprake van een afname in het aantal woningtransacties. Het Kadaster registreerde vorige maand de verkoop van ongeveer 15.100 woningen, wat een daling van ruim 4% betekent in vergelijking met het aantal verkopen van een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van 2023 werden zelfs bijna 10% minder huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2022.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen