Placeholder

Cruciale vondst voor duurzame economie

20 January 2023Jelmer Jasken

Er is in het noorden van Zweden een grote hoeveelheid aardmetalen ontdekt door een Zweeds mijnbouwbedrijf. Deze zeldzame aardmetalen dienen voor de productie van onder meer elektrische voertuigen en zonnepanelen. De vondst is cruciaal voor de overgang naar duurzame energie.

Duurzame economie

De energieminister van Zweden reageerde verheugd en volgens haar zijn de aardmetalen ‘cruciaal voor de overgang naar een duurzame economie’. Men ontdekte de aardmetalen in de buurt van Kiruna. Op deze plek worden al meer dan honderd jaar ijzererts gewonnen.Hoeveel zeldzame aardmetalen in de grond zitten is nog niet duidelijk, maar het gaat om minstens 1 miljoen ton aan erts, aldus het mijnbouwbedrijf. 

Lees ook: Dit betekent het energieprijsplafond voor jou.

Zweden kan met de vondst een aanzienlijk deel van de toekomstige Europese vraag voorzien, denkt de topman van het Zweedse mijnbouwbedrijf. Europa kan hierdoor een voortrekkersrol gaan spelen, denkt de energieminister. Door zowel de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen, als de concurrentiepositie met China te versterken.

Duurt nog jaren

Het vinden van de aardmetalen zorgt er niet direct voor dat ze morgen beginnen met graven. Door onder meer vervolgonderzoeken en het aanvragen van vergunningen duurt het nog jaren voordat er daadwerkelijk gemijnd kan worden. Het Zweedse mijnbouwbedrijf denkt zelf dat het nog wel tien tot vijftien jaar kan duren.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?