Placeholder

Biden wil noodtoestand klimaat uitroepen

26 August 2022Jelmer Jasken

De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, gaf vorige week aan de noodtoestand voor het klimaat te willen uitroepen. Als hij de noodtoestand uitroept krijgt hij speciale bevoegdheden tot het nemen van maatregelen zonder dat hiervoor toestemming van het Amerikaanse congres nodig is. Hij kan in zo’n situatie dan bijvoorbeeld de export van ruwe olie stopzetten en het boren naar olie en gas limiteren.

“Klimaatverandering vormt een existentiële dreiging voor ons land en voor de hele wereld,” zei Biden in Somerset, Massachusetts. Tijdens een werkbezoek aan een voormalige kolencentrale zei hij dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid en economie.

Biden wil de klimaatwetgeving in een stroomversnelling helpen, nu deze in de Senaat is gestrand. De concrete maatregelen die de president gaat treffen zijn vooralsnog onbekend, maar verwacht wordt dat hij dit ergens in de komende weken bekend gaat maken.

Extreem weer

Wel is al duidelijk dat er 2,3 miljard dollar naar de infrastructuur gaat om deze weerbaarder te maken voor extreem weer. Zogenaamde ‘koelcentra’ moeten mensen kunnen opvangen tijdens een hittegolf. Daarnaast wil Biden meer windmolenparken op zee gaan aanleggen.

Gevolgen

Het zal een uitdaging worden voor de president om een balans te vinden tussen de stijgende brandstofprijzen en het ingrijpen in klimaatverandering.

Als Biden besluit om een limiet te leggen op het boren naar aardgas, kan dit grote gevolgen voor Nederland hebben nu er flink is geïnvesteerd in de import van Amerikaans LNG. LNG staat voor ‘liquefied natural gas’, vloeibar aardgas. In de zoektocht naar het minder afhankelijk worden van Russisch gas is LNG momenteel één van de beste alternatieven, maar er wordt ook gesproken van ‘verschuiven van het probleem’. LNG is namelijk geen duurzaam alternatief voor Russisch aardgas. Deze continue afweging tussen geopolitieke verhoudingen en verduurzaming maakt de strijd tegen klimaatverandering een moeizaam proces.

De duurzaamheidsmaatregelen die Biden zonder instemming van het congres treft kunnen allemaal worden aangevochten voor de rechter. Het congres zal dit waarschijnlijk in alle gevallen doen. Het toekomstig klimaatbeleid kan op die manier beïnvloed kunnen worden zodra één rechtszaak bij het Hooggerechtshof terecht komt en het hof Bidens maatregel(en) afkeurt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland