Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Stefan van Schooten, oprichter van Fluit Vastgoed

15 July 2022Jelmer Jasken

Na 13 jaar in het vastgoed heeft Stefan (37) al heel wat ervaring op zak. In 2014 besloot Stefan om zich naast het makelen te specialiseren in de energielabelbranche. Nu werkt hij fulltime aan zijn eigen EP-adviesbureau, Fluit Vastgoed. In zijn vrije uurtjes vind je hem schoffelend in zijn moestuin tussen de prei en rode bieten. We spreken Stefan over creatieve isolatie, zijn ervaring als makelaar en zijn gouden tip aan EP-adviseurs.

Van makelen naar adviseren over energielabels

Als Stefan tien jaar in dienst is bij een makelaar, voelt hij dat het tijd is voor iets nieuws. Na de mts bouwkunde was hij inmiddels een echte techneut, een kracht die tijdens het makelen niet altijd naar voren kwam. Stefan: “Na de mts bouwkunde ben ik hbo vastgoed en makelaardij gaan studeren. Tijdens het makelen miste ik wel een beetje die technische uitdaging. Op gegeven moment kwamen we bij het makelaarskantoor ook in aanraking met het energielabel, dat invloed heeft op het woningwaarderingsstelsel. Toen dacht ik: ‘wat nou als ik me daar in ga onderrichten? Dan kan ik mensen pas echt van dienst zijn.’ Die kennis van energielabels werd gretig afgenomen door onze klanten.” Stefan start in 2019 naast het makelen zijn eigen EP-adviesbureau en binnen drie jaar gaan de zaken zo goed dat hij zich fulltime inzet voor Fluit Vastgoed.

Passie voor de bouw in de genen

Als klein jongetje wil Stefan later iets met computers gaan doen. “Helaas bleek dat ik daar totaal geen talent voor had,” geeft Stefan lachend toe. “Mijn vader komt uit de bouw, dus dat heeft me ook altijd al geïnteresseerd. Na de middelbare school ben ik bouwkunde gaan doen. Toch wilde ik niet echt op een bouwplaats of iets dergelijks terechtkomen, dus vandaar dat ik toen hbo vastgoed en makelaardij ben gaan doen,” aldus Stefan.

Creatieve isolatie

Als EP-adviseur combineert Stefan zijn technische kennis van bouwkunde en zijn makelaardijkennis. Het leukste aan werken als EP-adviseur? Stefan: “De diversiteit. Je komt natuurlijk dagelijks in andere huizen. Je komt mensen tegen met verschillende verhalen en je komt terecht in gekke situaties. Zo kom ik wel eens huizen tegen waar van dat bubbeltjesplastic op het dak ligt. Tja, zulke noppenfolie zal best enigszins isoleren, maar het kan natuurlijk beter. Ik kom ook wel eens in huizen en daar is het een soort lappendeken aan isolatiematerialen. Daar zit een stukje piepschuim, daar een stukje glaswol en dat allemaal in één gevel. Toch leer je elke dag wel weer iets nieuws, vooral als ik weer een nieuwe installatie tegenkom die ik nog niet eerder heb gezien. Ik vind dat heel fijn, die uitdaging van ‘hoe ga ik dit nu weer aanpakken?’.”

Droomhuis

Eén ding is zeker: het droomhuis van Stefan moet de juiste installaties hebben. “Warmtepomp, vloerverwarming, goede isolatie en een paar zonnepaneeltjes op het dak: dat is mijn droomhuis. Het liefst wil ik dan een vrijstaand huis, maar dat zou dan wel een concessie met de locatie zijn. Mooie vrijstaande huizen liggen toch vaak afgelegen en ik woon liever in de richting van de stad,” legt Stefan uit.

Toekomstplannen

Met Fluit Vastgoed wil Stefan nog flink groeien. Stefan: “We bieden nu op hele kleine schaal diensten aan, maar straks wil ik eigenlijk het totaalplaatje voor beleggers en particulieren bieden. Ik wil een stukje bemiddeling in de verhuur naast het labelen aanbieden. Bij die bemiddeling hoort huurders zoeken voor de beleggers zodra er woningen vrij komen en zorgen dat je de juiste mensen binnenhaalt na een grondige screening. Het liefst wil je dan natuurlijk ook het beheer van die huurwoningen binnentrekken, zodat je het aanspreekpunt blijft. Je bouwt toch een soort van band op met de eigenaar en de woning, je weet wat er speelt en wat de gevoelige plekken zijn: dat is iets waar de belegger ook echt wat aan heeft. Vervolgens komt dan het energielabel bij het proces kijken, zodat je op de lange termijn duurzaamheidsplannen kunt gaan opstellen voor de woningen.”

Gouden tip aan EP-adviseurs

Stefan’s gouden tip aan EP-adviseurs? “Goed luisteren naar de klant en weten wat zijn wens is. Daarnaast is het belangrijk om eventueel duidelijk te maken welke dingen wel of niet haalbaar zijn. Iedereen wil natuurlijk gelijk een label A als je bij ze op de stoep staat. Vaak kun je dan al wel een redelijke inschatting maken of dat label wel of niet gaat lukken. Het allerbelangrijkste is dat je goed blijft communiceren met de klant en ze tijdens de opname al een stukje advies geeft over wat beter zou kunnen. Kijk, als je ziet dat een kap ongeïsoleerd is kun je al suggereren dat dat stap één in het verduurzamingsproces zou zijn,” aldus Stefan.

Voor EP-adviseurs die hun eigen bedrijf willen beginnen heeft Stefan ook waardevol advies: “Zorg dat je al een soort clientèle hebt voor je als zzp’er aan de slag gaat en schrijf je uiteraard in bij Woninglabel.nl!”

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen