Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Geert Geujen, oprichter van COMgroen

5 August 2022Jelmer Jasken

Geert Geujen tekende als kind al woningen en blonk uit in de vakken natuurkunde en wiskunde. Het is dan ook niet geheel toevallig dat Geert in 2018 zijn eigen EP-adviesbureau ‘COMgroen’ begint. “Terug naar de roots,” zoals Geert het zelf zo mooi noemt. Het leukste aan werken als EP-adviseur vindt hij de omgang met klanten. We spreken Geert over de omslag van communicatiespecialist naar EP-adviseur, technische discussies en zijn tip aan andere EP-adviseurs.

Van communicatiespecialist naar EP-adviseur

Na de universiteit duikt Geert de communicatiewereld in. Toch legt hij al snel de connectie met duurzaamheid. Geert: “als communicatieadviseur kom je in aanraking met veel beleidstrajecten. Behalve met het secundaire proces, kom je ook in aanraking met het primaire proces; de kern van het project. Om je werk goed te kunnen doen verdiep je je in de thema’s waar het project over gaat. Die thema’s kunnen over ruimtelijke ordening gaan, maar ook over duurzaamheid en energie. Voor elk traject stort je je helemaal op zo’n thema; zo ging het bij mij ook met het thema energie. Met name bij mijn laatste communicatiefunctie kwam ik in aanraking met grote energieprojecten. Ik leerde van alles over grootschalige opwek, maar ook over het recyclen van grondstoffen.”

De kennis van duurzaamheid breidt Geert vervolgens verder uit in de gemeenteraad van Hellendoorn. Daar zijn ze op dat moment druk bezig met de energietransitie. Geert komt bij de gemeente veel in aanraking met particuliere energiebesparing en dit motiveert hem om zijn EP-diploma’s te behalen. “Als klein kind was ik al woningen aan het tekenen, dus ik heb toch iets met geometrie en ruimtelijk inzicht. Op de middelbare school blonk ik uit in de vakken natuurkunde en wiskunde, dus dat heeft er altijd wel in gezeten. Je zou wel kunnen zeggen dat ik terug naar mijn roots ben gegaan,” aldus Geert.

Technische discussies en kwaliteit leveren

Het werken als zzp’er bevalt Geert uitstekend. “De omgang met klanten vind ik het leukste aan werken als EP-adviseur. Je maakt van alles mee en elke situatie is weer anders. Daarnaast heb ik een sterke intrinsieke belangstelling voor het product, want het opstellen van energielabels is toch een soort ambacht,” legt Geert uit.

Toch merkt Geert dat klanten de energielabelmethodiek nog wel eens lastig kunnen begrijpen. Geert: “Ik heb één keer meegemaakt dat een eigenaar van een appartement behoorlijk ontevreden was dat hij label G kreeg. De makelaar heeft me toen opgebeld en begreep niet waarom alle andere appartementen label C hadden. Dan is het best lastig om uit te leggen hoe dat allemaal werkt. Bepaalde eigenschappen wegen nou eenmaal zwaar mee in het label, terecht of onterecht. Een slecht label roept dan wel eens irritatie op, maar ik probeer het altijd zo goed mogelijk aan mensen uit te leggen.”

Dat er veel vraag is naar EP-adviseurs merkt Geert al zodra hij zich twee jaar terug laat diplomeren. “Ik was toen één van de eersten die gediplomeerd was. Verschillende bureaus hebben mij toen gebeld met de vraag of ik voor ze wou komen werken. Tja, dan zou ik zes woningopnames per dag moeten doen. Dat gaat per definitie niet werken vanwege de vele fouten die je dan maakt. Daarnaast wil ik een prettige relatie hebben met iemand als ik een opname voor ze kom doen,” aldus Geert. Bij COMgroen neemt Geert de tijd voor zijn klanten en werkt hij het liefst aan een prettige relatie. “Ik krijg veel tevreden reacties van mensen die mijn service prijzen; daar word ik wel heel blij van,” vertelt Geert enthousiast.

Toekomstvisie

Op de zakelijke bucketlist van Geert staat zeker nog het behalen van zijn EP/U-diploma, waar hij momenteel hard mee aan de slag is. Toch sluit Geert niet uit dat de focus van COMgroen in de toekomst meer op bespaaradviezen gaat liggen. “Als je kijkt naar de energieproblematiek dan denk ik dat dat nog veel belangrijker is dan het leveren van labels. Ik word nu al steeds meer benaderd door particulieren en bedrijven om bespaaradviezen af te geven. Zolang er vraag is naar labels zal ik die blijven leveren, maar energielabels zijn niet de oplossing voor de klimaatcrisis. Het is belangrijk dat je bewustzijn creëert. Bij de gemeente krijg ik al veel telefoontjes van particulieren die hun woning willen verduurzamen, dat maakt de stemming wel hoopvol. Het verduurzamen moet nu in een stroomversnelling komen,” legt Geert uit.

Gouden tip aan EP-adviseurs

Aan andere EP-adviseurs wil Geert graag meegeven dat het werk echt een ambacht is. “Probeer om in je werk klanten het verhaal van de energietransitie en energiebesparing mee te geven. Kijk naar de rol van zo’n energielabel in het grotere plaatje en probeer dat uit te leggen aan de klant,” sluit Geert af.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
19 December 2024

Salderingsregeling zonnepanelen stopt in 2027: dit verandert er voor jou

Placeholder
17 December 2024

Energielabel blijft ook in 2025 belangrijk voor hypotheek

Placeholder
12 December 2024

Rabobank geeft alle hypotheekklanten met een woning met energielabel A Duurzaamheidskorting

Placeholder
4 December 2024

Een dalende hypotheekrente: wat betekent dit voor huizenkopers?