Placeholder

ABN AMRO: ‘Geen hypotheek voor woningen met laag energielabel’

28 February 2022Jelmer Jasken

Volgens Richard Kooloos, Directeur Duurzaamheid van ABN AMRO, zonder verduurzamingsplan geen hypotheek voor woningen met een laag energielabel. Voor Banken ligt de grootste CO2-impact bij de verduurzaming van gebouwen. De Directeur Duurzaamheid van ABN AMRO stelt dat hypotheekverstrekkers de verduurzaming van gebouwen moeten versnellen.

1 op de 40 à 50 klanten kiest voor verduurzamen

Hoe krijg je woningeigenaren zo ver om te verduurzamen? Richard Kooloos buigt zich al jaren over deze kwestie. Volgens de Directeur Duurzaamheid van ABN AMRO is het juist in het belang van de woningeigenaren om te verduurzamen. De bank levert duurzaamheidsadvies voor mensen die een bestaande woning kopen. In dit duurzaamheidsadvies vertelt de bank welke duurzaamheidsmaatregelen mensen kunnen treffen. Ook benoemen ze waar ze de benodigde installaties, materialen en diensten kunnen kopen en bieden ze financieringen aan. Bij een Webinar meldt Kooloos dat toch slechts 1 op de 40 à 50 klanten die advies op maat krijgen uiteindelijk kiezen om te verduurzamen.

Interessant voorstel

Kooloos kwam al jaren geleden met het idee om zonder verplicht verduurzamingsplan geen hypotheek te verstrekken met woningen met een energielabel G. Dit plan heeft de Directeur Duurzaamheid toen besproken met verschillende andere banken bij DNB. De DNB vond dit een interessant voorstel, alleen gaat DNB daar niet over. Wie er wel over gaan? “De politiek, en daar blijft het nu liggen”, meldt Kooloos. Electoraal is dit moeilijk te verkopen, dat snapt de Directeur Duurzaamheid wel. Toch vindt hij het noodzakelijk om gebouwen toekomstbestendig te houden en zoekt hij nu naar een andere route.

Samenwerken om gezamenlijk af te dwingen

De andere route die Kooloos nu voor ogen heeft is om te onderzoeken of hij met andere hypotheekverstrekkers mag samenwerken om een verplicht verduurzamingsplan af te dwingen. Dit gesprek voert Kooloos met de Autoriteit Consument en Markt. Kooloos benoemt dat dit wel spannend is omdat ze dan een beperking opleggen aan consumenten. Wat Kooloos daarnaast ook bespreekt is wat redelijke eisen zijn om te stellen aan woningeigenaren: “Is dat van G naar C, bijvoorbeeld. Of van G naar A?” Het is een afweging tussen het individuele belang van een woningkoper en het collectieve belang om de verduurzaming van gebouwen te versnellen. “Want daar ligt in ieder geval voor banken de grootste CO2-impact.”

Energielabel C kantoren

Aan de andere kant lukte het voor kantoren wel via wetgeving verduurzaming af te dwingen. Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. lukt dit niet? Dan moeten de deuren van de betreffende kantoren sluiten.Kooloos vertelt dat ze stonden te applaudisseren toen dit nieuws naar buiten kwam. Zijn bank had hulpmiddelen en geld op de plank liggen waar kantooreigenaren tot dan toe weinig interesse in hadden. “Toen in 2016 die wet werd aangekondigd gingen ze terugbellen.” Daar hoopt hij ook op voor de woningmarkt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen