Over maatwerkadviezen
Wil jij de energieprestatie (EP) van je woning of bedrijfspand verbeteren, ben je benieuwd welke maatregelen daarvoor nodig zijn en welke financiële investering dit met zich meebrengt? Vraag dan een maatwerkadvies aan bij één van de aangesloten EP Adviseurs van Woninglabel.nl!
Voor het opstellen van het maatwerkadvies komt de EP Adviseur bij jou langs en geeft je persoonlijk advies over bouwkundige en installatietechnische verbeteringen die zorgen voor energiebesparing, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en een lagere milieubelasting. Het maatwerkadvies bevat gedetailleerde informatie over de geschikte maatregelen voor jouw situatie, de bijkomende kosten en de terugverdientijd.
Meer lezen over het maatwerkadvies? Hieronder vind je alle informatie over het advies voor woningen en bedrijfspanden.
Wat is een maatwerkadvies?
Het maatwerkadvies is precies zoals je waarschijnlijk al verwacht, een advies op maat voor verduurzaming. Een gecertificeerd maatwerkadvies geeft aan welke specifieke maatregelen de energieprestatie van jouw woning of bedrijfspand kunnen verbeteren. Gecertificeerde maatwerkadviezen gaan aanzienlijk verder dan de gebruikelijke ‘online woningscan’. Een EP Adviseur komt persoonlijk langs en neemt alle relevante variabelen van jouw woning op. Het maatwerkadvies kan alleen worden opgesteld door een erkende EP Adviseur binnen een gecertificeerd werkproces. Daarnaast kan het maatwerkadvies alleen opgesteld worden in combinatie met een energielabel, zodoende dat je de producten samen aanvraagt. Het energielabel fungeert in deze als de 0-meting en het maatwerkadvies beschrijft hoe je kunt verbeteren vanaf dit punt.
Dit gebeurt op basis van het zogenaamde ‘trias energetica’ principe, wat voorschrijft dat je begint met het minimaliseren van het energieverbruik door bijvoorbeeld te isoleren. Je vervolgens gebruik gaat maken van duurzame energie, middels bijvoorbeeld een warmtepomp. En, je als laatste pas kijkt naar hoe je hernieuwbare energie kunt inzetten. Een veelgemaakte fout is dat men een warmtepomp en zonnepanelen laat installeren, zonder eerst te isoleren. Op deze wijze verliest men alle opgewekte energie en wordt er op het gebied van een verbeterde energieprestatie weinig tot niets gewonnen.
“Een veelgemaakte fout is dat men een warmtepomp en zonnepanelen laat installeren, zonder eerst te isoleren.”
Wat heb je aan een advies op maat?
In het maatwerkadvies staan, naast de te nemen maatregelen, duidelijk de kosten en terugverdientijd vermeld. Zo weet je precies welke maatregelen rendabel zijn en wanneer deze maatregelen rendabel worden. Aangezien voor het advies gebruik wordt gemaakt van dezelfde variabelen als voor het energielabel, kan er een garantie worden gegeven voor een beter en specifiek energielabel, mits de beschreven maatregelen worden doorgevoerd. Zodoende wordt het maatwerkadvies vaak geaccepteerd door instanties zoals banken, als bewijslast voor bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek/-lening. Daarnaast dragen de, in het maatwerkadvies beschreven maatregelen, logischerwijs bij aan een verbeterde energieprestatie, met als resultaat energiebesparing, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en een lagere milieubelasting.
Goed om te weten is dat de EP Adviseur onafhankelijk is en niet werkt voor een leverancier of isolatiebedrijf. Voor het laten uitvoeren van de maatregelen kun je vervolgens een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.
Maatwerkadvies aanvragen?
Bij het verduurzamen van je woning of bedrijfspand en het aanvragen van een maatwerkadvies is het belangrijk om te weten wat de huidige stand van zaken is betreffende je energieprestatie. Een energielabel aanvragen als 0-meting is daarom de eerste stap, ook aangezien de variabelen voor het advies worden opgenomen bij de opname van het energielabel. Waar het energielabel normaal gesproken een eindpunt is, is het energielabel bij maatwerkadviezen juist het startpunt. Zonder energielabel geen maatwerkadvies.
Wil jij een maatwerkadvies ontvangen? Een energielabel aanvragen kan bij één van de aangesloten EP Adviseurs. Vraag vervolgens de adviseur naar de mogelijkheden en eventuele extra kosten. De kosten van het maatwerkadvies bedragen gemiddeld €250,- inclusief BTW, maar kunnen variëren op basis van het type woning en het oppervlakte van jouw huis.
Heb je na het lezen van deze pagina toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Je kunt dit doen door een e-mail te sturen naar info@woninglabel.nl. Of door te bellen met / een WhatsApp-bericht te sturen naar: 085 – 01 620 80.
Voor EP Adviseurs: hoe word ik maatwerkadviseur
Om een gecertificeerd maatwerkadviseur te worden, moet je een opleiding volgen. Er zijn twee soorten opleidingen: EP-W/MWA voor woningen en EP-U/MWA voor utiliteitsgebouwen.
Na het behalen van je diploma, moet je je bedrijf laten certificeren door een erkende certificerende instelling.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.