Placeholder

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig

21 August 2024Jelmer Jasken

Zonnepanelen met een stekker lijken op het eerste gezicht handig. Je kunt ze eenvoudig aan je balkon hangen en direct aansluiten in het stopcontact.

Dit soort plug and play zonnepanelen met stekker zijn echter niet zonder risico’s. Bij onjuist gebruik kan je namelijk te maken krijgen met gevaarlijke situaties, zoals stroomschokken en zelfs brand.

Wat zijn zonnepanelen met stekker?

Normaal gesproken laat je zonnepanelen op je dak installeren door een professional. Maar bij balkon zonnepanelen met stekker is dat niet nodig. Toch waarschuwen experts dat deze aanpak niet zonder gevaar is. Een gewoon stopcontact is namelijk niet ontworpen om elektriciteit terug te leveren, zoals bij een zonnepaneel met stekker wel gebeurt. Dit kan ervoor zorgen dat er stroom op de pinnen van de stekker komt te staan, wat zeer gevaarlijk is.

Gevaren van zonnepanelen met stekker

Daarnaast is er het risico van overbelasting. In een normale groep kun je ongeveer 3.600 watt gebruiken. Als je bijvoorbeeld al meerdere apparaten op dezelfde groep hebt aangesloten en daar ook nog eens een thuisbatterij of zonnepaneel met stekker bij komt, kan dit leiden tot overbelasting. Vooral in oudere huizen met een verouderde elektrische installatie kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals brand door oververhitte kabels die door een wand met isolatie liggen.

Onduidelijke handleidingen en veiligheidsrisico’s

Helaas zijn de handleidingen van plug and play zonnepanelen met stekker niet altijd duidelijk over deze risico’s. Sommige fabrikanten, zoals het Nederlandse bedrijf Supersola, adviseren om meerdere zonnepanelen op één groep aan te sluiten, wat volgens veiligheidsdeskundigen zoals het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gevaarlijk kan zijn.

Striktere regels in Duitsland

In Duitsland zijn de regels rondom balkon zonnepanelen met stekker strikter. Daar mogen deze zonnepanelen niet meer dan 800 watt terugleveren en moeten ze op een speciaal stopcontact worden aangesloten, dat door een installateur wordt aangelegd. In Nederland bestaan dergelijke regels niet, wat het gebruik van deze systemen risicovoller maakt. Al worden de panelen daar zelfs bij de Lidl verkocht.

Waar moet je dan op letten?

Het is dus belangrijk om goed te weten hoe een zonnepaneel met stekker werkt en om de mogelijke nadelen en gevaren in overweging te nemen voordat je besluit ze aan te schaffen en te installeren.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
2 August 2024

Woninglabel.nl introduceert vernieuwde huisstijl en lanceert maatwerkadvies module

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel