Placeholder

Zonnepanelen hebben in augustus 25% van de Nederlandse stroom geleverd

12 September 2022Jelmer Jasken

Afgelopen maand hebben zonnepanelen een kwart van alle stroom opgewekt. Hierdoor is zonne-energie in augustus gestegen naar een recordhoogte in de Nederlandse stroommix. Het aandeel windenergie bleef achter, waardoor de productie van hernieuwbare energie minder steeg dan voorgaande jaren. Uit maandcijfers van energieopwek.nl blijkt dat afgelopen maand 11% meer duurzame energie heeft geproduceerd in vergelijking met augustus 2021.

Oorzaken recordhoeveelheid zonne-energie

De recordhoeveelheid aan geproduceerde zonne-energie in augustus heeft te maken met meerdere oorzaken. Om te beginnen zijn er in vergelijking met voorgaande jaren meer zonnepanelen in gebruik. Daarnaast was augustus extreem zonnig met gemiddeld 289 uur zon. Afgelopen maand was de op één na zonnigste augustus ooit sinds het begin van de waarnemingen. De zonnigste augustus ooit gemeten was in 1947 met gemiddeld 307 uur. Tenslotte was de vraag naar stroom lager vanwege de zomervakantie en doordat het gebruik van stroom duur is. 

Het aandeel duurzame stroom is met 6% gestegen bovenop de 42% in augustus vorig jaar. In 2030 streeft het Klimaatakkoord naar 70% duurzaam opgewekte stroom. 

Elektrificeren

In Nederland bestaat het energiegebruik uit drie onderdelen. 55% uit warmte voor gebouwen en industrie, 25% uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en 20% uit het stroomverbruik. Het aandeel elektriciteit zal blijven groeien door het elektrificeren van de industrie, vervoer, koken en verwarmen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft berekend dat de elektrificatie in 2030 plusminus uitkomt op 24% van het gehele gebruik. Daarvan is 75% hernieuwbare energie. In deze berekening zit nog niet de aankondiging van tien extra gigawatt aan windmolens op zee.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
24 March 2023

Hoe verkoop ik mijn huis met energielabel G?

Placeholder
20 March 2023

Een groot verschil in energieverbruik van woningen met een hoog of laag energielabel

Placeholder
13 March 2023

Ook jij komt in aanmerking voor hypotheekrentekorting

Placeholder
3 March 2023

Het energielabel is momenteel nog te weinig een instrument voor verduurzaming