Placeholder

Woning met slecht energielabel lastiger te verkopen

31 October 2022Jelmer Jasken

De energielabels zijn tegenwoordig het eerste gespreksonderwerp tijdens een bezichtiging, zegt een makelaar van het NVM. Woningen met een slecht label worden steeds minder gewaardeerd. Er ontstaan steeds grotere verschillen tussen woningen met een goed en slecht energielabel. 

In het derde kwartaal van dit jaar leverde een woning met energielabel A gemiddeld 7% meer geld op dan een woning met label F. In 2021 was dit verschil slechts 2% blijkt uit cijfers van het NVM. 

We kunnen aannemen dat iedereen op een of andere manier de stijgende kosten in zijn of haar portemonnee voelt. De noodzaak is er dus om na te denken over de energielabels en verduurzamingsmogelijkheden. 

Energielabel steeds crucialer

Volgens een Utrechtse makelaar is duurzaamheid een ‘hot item’ geworden. Waar voorheen bijna niemand omkeek naar het energielabel, wil nu iedereen weten wat het stroom- en gasverbruik van een woning is. Een makelaar in Rotterdam zegt: “Een halfjaar geleden was je allang blij als je een huis had. Nu wegen de kopers vaker af wat een laag energielabel met zich meebrengt qua lasten en investeringen.” 

Verkoop woningen stagneert

Je leest steeds vaker dat woningen langer te koop staan. Woningen met een slecht energielabel staan tegenwoordig langer te koop dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van het NVM en Brainbay. De verkoop van een woning met energielabel A duurt ongeveer 25 dagen, een woning met energielabel F duurt ongeveer 28 dagen en een woning met energielabel G duurt ongeveer 30 dagen. 

Vaak zie je dat de verkoopprijs per m2 van een woning met energielabel A hoger ligt dan een woning met labels D, E, F of G. Hoeveel een huis oplevert, hoe lang de doorlooptijd is en hoe vaak er wordt overboden hangt af van het type woning. 

Kenmerkende woningen zoals de jaren 30 huizen zijn nog steeds in trek. Verschillende makelaars zeggen daarom dat het energielabel op dit soort woningen een minder grote rol speelt. 

Duurzame woningen in trek

We concluderen voor het eerst sinds langere tijd dat het aantal woningen waarop wordt overboden afneemt. Deze daling is zichtbaar bij alle energielabels. Je ziet dan wel duidelijk dat een duurzame woning, dus met een hoger energielabel, vaker wordt overboden. 

Een makelaar van het NVM ziet de toenemende vraag naar energielabels als een blijvende verandering. Men hoeft zich niet druk te maken om hun woning met een laag energielabel, maar dient zich ervan bewust te zijn dat de verkoop langer kan duren. 

Heb je nu een laag energielabel, maar al wel enige aanpassingen gedaan? Het kan lonen om een nieuw energielabel aan te vragen. Een energielabel aanvragen kan makkelijk en snel, via woninglabel.nl.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen