Placeholder

Welke banken geven duurzaamheidskorting

22 September 2023Jelmer Jasken

Duurzaamheid is een begrip dat steeds vaker de boventoon voert in onze samenleving. Bovendien streven we allemaal naar een verminderde uitstoot van schadelijke stoffen en willen bijdragen aan een groenere planeet. Een van de manieren waarop dit wordt gestimuleerd, is door banken die duurzaamheidskorting aanbieden. Maar wat houdt dit precies in en bij welke banken kun je hiervoor terecht? 

Daarom duiken we in dit artikel dieper in op het concept van duurzaamheidskorting en daarbij geven we een lijst van de Nederlandse banken die deze korting aanbieden.

Korte samenvatting

 • Duurzaamheidskorting is een fantastische incentive voor huiseigenaren die hun steentje bij willen dragen aan een groenere wereld.
 • Met lagere hypotheekrentetarieven als beloning voor energiezuinige huizen, worden duurzame keuzes aantrekkelijker dan ooit. 
 • Vergeet niet om bij verschillende banken te informeren naar hun aanbod en beleidsregels om de beste deal te vinden die bij jouw situatie past.

Wat is duurzaamheidskorting

Duurzaamheidskorting, ook wel bekend als hypotheekrentekorting, is een financiële incentive die banken verstrekken aan huiseigenaren met energiezuinige woningen. Het is een beloning voor het hebben van een groen energielabel, wat aangeeft dat jouw huis milieuvriendelijk is en efficiënt omgaat met energie. Hierdoor kun je met duurzaamheidskorting profiteren van lagere hypotheekrentetarieven. Dit vertaalt zich vervolgens in lagere maandelijkse hypotheeklasten.

Hoe werkt het

De werking van de duurzaamheidskorting is vrij eenvoudig. Als je een huis hebt met een groen energielabel, kom je in aanmerking voor deze korting bij bepaalde banken. Dit betekent dat je minder rente op je hypotheek hoeft te betalen in vergelijking met huiseigenaren zonder een groen energielabel. Het is een manier waarop banken hun klanten aanmoedigen om duurzame keuzes te maken bij het bouwen of verbeteren van hun woningen. 

Bij welke banken kun je duurzaamheidskorting krijgen

Nu je bekend bent met het concept van duurzaamheidskorting, wil je natuurlijk weten bij welke banken je hiervoor terecht kunt. Hier is een overzicht van Nederlandse banken die duurzaamheidskorting aanbieden, samen met de vereiste energielabels om in aanmerking te komen.

 • ASR – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • ABN AMBRO – Energielabel B – 0,1% rentekorting;
 • ASN Bank – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • Attens Hypotheken – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • Florius – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • Lot Hypotheken – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • Obvion – Energielabel A – 0,05% rentekorting;
 • Rabobank – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • Regiobank – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • SNS Bank – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • Triodos Bank – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • De Volksbank – Energielabel A – 0,1% rentekorting;
 • WoonNu – Energielabel A – 0,1% rentekorting.

*Dit overzicht is gebaseerd op informatie van de websites van de betreffende banken en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bovendien kan de informatie zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. 

Houd er rekening mee dat deze percentages rentekorting kunnen variëren en dat ze actueel zijn per september 2023. Het is verstandig om contact op te nemen met de bank van jouw keuze voor de meest recente informatie over hun duurzaamheidskorting programma’s.

Andere manieren om te besparen op je hypotheekrente

Duurzaamheidskorting is niet de enige manier om te besparen op je hypotheekrente. Er zijn andere strategieën die je kunt overwegen, zoals:

Risicoklasse aanvragen

Als de waarde van je woning is gestegen terwijl je hypotheek gelijk is gebleven of is afgenomen, kun je overwegen om de risicoklasse bij je bank aan te passen. Dit kan leiden tot een lagere rente, omdat de bank minder risico loopt. 

Pakketkorting

Sommige banken bieden pakketkorting aan als je zowel je betaalrekening als je hypotheek bij dezelfde bank hebt. Dit kan resulteren in een extra rentekorting. 

Besef dat het besparen op je hypotheekrente afhankelijk is van je persoonlijke financiële situatie en de beleidsregels van de bank waarmee je werkt. Het is altijd verstandig om met een financieel adviseur te praten voordat je belangrijke beslissingen neemt. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?