Placeholder

Vakbekwaamheid vervalt zonder EP-opfris op 1 oktober

1 September 2022Jelmer Jasken

Sinds april 2022 kunnen EP-adviseurs een opfriscursus volgen. Doe je dit als EP-adviseur niet vóór 1 oktober 2022? Dan komt je vakbekwaamheid te vervallen. Ongeveer de helft van de adviseurs in Nederland heeft zo’n cursus inmiddels afgerond.

Waarom opfriscursus?

De EP-opfriscursus is nodig om te kunnen aantonen dat je de aanpassingen in NTA 8800:2022 kent. Je vakbekwaamheid komt te vervallen als je deze opfriscursus niet doet. Daarnaast ben je zonder cursus ook niet meer vindbaar in Centraal Register Techniek per 1 oktober 2022.

Voor wie is de cursus verplicht?

De jaarlijkse opfriscursus is verplicht voor iedereen die de vakbekwaamheid voor de NTA-methodiek vóór of in 2021 afrondde. Weet je niet waar je je examendatum kunt vinden? Deze staat op je certificaat van de vakbekwaamheid.

Wat houdt de cursus in?

De opfriscursus is gebaseerd op wijzigings- en/of interpretatiedocumenten, zoals verwerkt in de 4e druk van de ISSO-opnameprotocollen, de wijzigingsbladen van de BRL 9500 van 1 januari 2022, en veelgemaakte fouten. Voor zowel W- als U-adviseurs is een cursus beschikbaar. De cursus is opgedeeld in drie delen:

  1. Theorie;
  2. Praktijk, waarbij je informatie krijgt over de interpretaties en de wijzigingen in de NTA en de ISSO-opnameprotocollen. Ook word je tijdens dit onderdeel alert gemaakt op veelgemaakte fouten. Je oefent in groepsverband door een deel van een casus uit te werken;
  3. Toets, deze bestaat uit 10 vragen voor basisadviseurs en 12 vragen voor detailadviseurs. Je kunt niet zakken voor deze toets, deze dient enkel als samenvatting van de dag om eventuele zwakke punten te duiden en ter registratie van je vakbekwaamheid.

Opleiders

Op centraalregistertechniek.nl vind je een overzicht van opleiders waar je de EP-opfriscursus kunt volgen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?