Placeholder

Rood label levert bij verkoop woning ruim €30.000 minder op

18 November 2021Jelmer Jasken

De energiezuinigheid van een woning wordt steeds belangrijker, ook bij de verkoop. Uit een onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht blijkt dat woningen met een rood (F en G) energielabel bij de verkoop ruim 30.000 euro minder opleveren. De woningen worden dus met steeds grotere prijskortingen verkocht. Een eengezinswoning met een rood label levert bij de verkoop ruim 30.000 euro minder op in 2021. De onderzoekers bestudeerden hiervoor NVM-data van ruim 450.000 woningtransacties sinds 2018.

Groene premie verdwijnt in grote steden

Al jarenlang wordt het effect van het energielabel binnen het verkoopproces bestudeerd en net zo lang blijken gunstige groene energielabels (A en B) samen te gaan met een prijspremie bij de verkoop. Dit jaar is het energielabel vernieuwd. De onderzoekers namen daarom ook de effecten van het nieuwe label onder de loep. Prof. dr. Dirk Brounen (hoogleraar economie in Tilburg) meldt: “Kopers kunnen dankzij het energielabel sinds 2008 vooraf al inschatten hoe duur de te koop aangeboden woning wordt om warm te stoken. Een zuinige A/B-labelwoning is dus voordeliger in stookkosten en sinds 2011 zien wij dan ook dat kopers bereid zijn om voor deze woningen iets meer te betalen bij de aankoop”.

Deze premie die ook wel de groene premie wordt genoemd varieert tussen de 3% en 6% van de verkoopprijs van eengezinswoningen. Behalve in de vier grote steden, daar was de groene premie altijd al kleiner. In 2021 is deze, ondanks de vernieuwingen in het label, zelfs geheel verdwenen. Dit is heel waarschijnlijk als gevolg van de overspannen woningmarkt in deze steden. Prof. dr. Dirk Brounen laat weten dat in de grote steden een gunstig energielabel amper nog een troefkaart is bij de verkoop. Energiezuinigheid speelt in de biedingsstrijd onder kopers nauwelijks mee.

Rode korting wint aan terrein

Koper zijn door de jaren heen steeds kritischer zijn geworden als het gaat om onzuinige woningen. Een koopwoning met een rood F/G-label wordt momenteel verkocht tegen een prijskorting van gemiddeld 6%. Deze rode korting tekent zich steeds duidelijker af in de transactieprijzen, zowel voor eengezinswoningen als voor appartementen, zowel op het platteland als in de grote stad. Bovendien is deze rode prijskorting ook aanwezig in de overspannen woningmarkt van 2021.

Linde Kattenberg (promovenda aan de Universiteit Maastricht) vertelt dat het erop lijkt dat kopers de extra kosten van een rood energielabel steeds meer beginnen te vermijden. Ze benoemt dat een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Dit zijn volgens Linde Kattenberg kosten waar kopers meer rekening mee lijken te gaan houden in hun aankoop. De onderzoekers betrokken in hun onderzoek de NVM-transacties tot juli 2021. De recent gestegen energieprijzen maken dus nog geen deel uit van dit onderzoek. Deze volgen in de 2022-editie van dit onderzoek.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen