Placeholder

Overheid reserveert 900 miljoen euro voor energiezuinige woningen lagere en middeninkomens

20 June 2023Jelmer Jasken

In Nederland willen veel mensen graag energiezuinige woningen, maar zien enorm op tegen de kosten en de complexiteit ervan. Het energiezuinig maken van een woning is namelijk geen eenvoudige taak. 

Om deze reden stelt de overheid nog eens een extra bedrag van 900 miljoen euro beschikbaar om de lagere en middeninkomens te stimuleren om hun woning energiezuinig te maken.

Niet overal genoeg budget voor verduurzaming

Sinds de energiekosten de spuigaten zijn uitgelopen, is energiebesparing een nationale trend geworden. Geen enkel feest gaat voorbij zonder dat een familielid of buren vol trots vertellen hoe ze de hoge energierekeningen hebben weten te verminderen. Met de installatie van een nieuwe warmtepomp en isolatie van de spouwmuren genieten ze nu, zowel letterlijk als figuurlijk, van een comfortabeler leven. 

Natuurlijk is dat positief voor hen en het milieu, maar niet alle Nederlanders beschikken over de kennis, tijd of financiële middelen om hun huis energiezuiniger te maken. Met name mensen met een beperkter budget ondervinden hier moeilijkheden mee, aldus minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Volgens hem is het verduurzamen en energiezuinig maken van woningen lange tijd een aangelegenheid geweest van een selecte groep voorlopers, terwijl het een zaak is van ons allemaal. 

Gratis lening energiezuinige woningen

Daarom stelt de overheid extra financiële middelen beschikbaar. Met deze maatregel beogen ze dat tegen 2030 ongeveer 1,5 miljoen woningen zijn geïsoleerd en dat een miljoen huiseigenaren een (hybride) warmtepomp hebben. Om dit ambitieuze doel te bereiken, heeft de overheid een extra budget van 900 miljoen euro gereserveerd.

Lees ook: Hoe kies ik de juiste isolatiematerialen voor mijn woning?

De nadruk van het extra budget ligt op het versterken van de ondersteuning voor huiseigenaren in ‘kwetsbare wijken en dorpen’. Er is hiervoor een extra bedrag van 425 miljoen euro beschikbaar gesteld. De concrete hulp bestaat uit het bezoek van energie-experts aan de deuren, met de vraag: “hoe kunnen wij u helpen bij het verduurzamen van uw woning?”

Stap voor stap in gesprek

De Jonge belooft dat ze stap voor stap in gesprek zullen gaan met de bewoners, straat voor straat. Op die manier zal er iemand voor je deur verschijnen die voorstelt: “zullen we met de hele straat de spouwmuren isoleren?” Een energie-expert neemt hierbij het voortouw en ontzorgt jou. Hij of zij kan bijvoorbeeld subsidies aanvragen en contact opnemen met een aannemer. Veel mensen vinden dit al ingewikkeld en zien er enorm tegenop. Maar dat is niet alles, het kan ook gaan om kleinere projecten, zoals het installeren van ledlampen of het vervangen van een versleten kozijn. 

Maar wie gaat dit allemaal betalen? Het grootste deel van de kosten zal nog steeds door de woningeigenaren zelf gedragen moeten worden. Hoewel er subsidies beschikbaar zijn, dekken deze niet alle kosten. Als je bijvoorbeeld kiest voor spouwmuurisolatie, kun je 15% van de investering terugkrijgen. Voor een (hybride) warmtepomp is dit 30%.

Gelukkig hoeft een bijna lege bankrekening geen probleem te zijn, aldus De Jonge. Want de overheid komt ook hier de mensen tegemoet. Een stel met een koophuis en een jaarinkomen tot 60.000 euro kan binnenkort rentevrij lenen bij het Warmtefonds. Eerder lag deze grens iets boven de 45.000 euro.

Bevorderen van energiezuinige (huur)woningen

De Jonge is ervan overtuigd dat hij ook mensen met leenangst kan overhalen. “Als het bedrag dat je maandelijks bespaart op je energierekening hoger is dan het bedrag dat je aan aflossing kwijt bent, denk ik dat de keuze snel gemaakt is.”

Daarnaast wil de overheid tegemoetkomen aan mensen die in oude en vaak slecht geïsoleerde huurwoningen wonen. Er was al een plan om huurders vanaf 2024 een korting te geven als ze in een huis met een slecht energielabel (E, F of G) wonen. Vanaf 1 januari 2029 verbiedt de overheid de verhuur van alle woningen met zo’n slecht energielabel. Dit is een jaar eerder dan gepland, want oorspronkelijk stond het gepland voor 1 januari 2030. Om deze versnelling mogelijk te maken, wordt er een subsidie verstrekt. Er is bijvoorbeeld 100 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor zonnepanelen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde