Placeholder

Noodplan: kachel op maximaal 19 graden, airco op 25 graden

9 August 2022Jelmer Jasken

Europa roept steun op van huishoudens in de gasoorlog tegen Poetin. Als iedereen zijn steentje bijdraagt door de verwarming en airco wat lager te zetten, besparen we met zijn allen gas. In kantoren, winkels en openbare gebouwen kan zelfs een verplichte thermostaatstand van 19 graden gelden.

De Europese Commissie waarschuwt dat het risico dat Poetin de gaskraan dicht gaat draaien levensgroot is. De gaskraan wordt nu al afgeknepen, en de de verwachting vanuit Brussel is dat de kraan alleen maar verder dicht gaat. De grootste afnemers van Russisch gas moeten daarom verplicht 15% op gas gaan besparen, waaronder dus Nederland.

De verplichte besparing is in werking gezet om nu al alternatieven voor Russisch gas te forceren. Op die manier hoopt Europa dat de omslag straks minder pijnlijk is, op moment dat Poetin besluit de gaskraan helemaal dicht te draaien.

Wat betekent dit voor Nederland?

Goed nieuws: de afgelopen paar maanden haalt Nederland de gasbesparing van 15 procent al makkelijk. Dit heeft te maken met de warme winter en de gasprijzen die door het dak schieten. Het kabinet gaat extra besparingscampagnes opzetten om deze winter ook te zorgen voor voldoende gasbesparing. Nederlandse burgers en bedrijven zullen de hoge energieprijzen blijven voelen.

Gaan we uitwijken naar gaswinning in Groningen? Vooralsnog niet. Het kabinet wil alleen bij uiterste nood in Duitsland uitwijken naar gas uit Groningen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen