Ingebrekestelling voor Nederland: onvolledige implementatie EPBD & EED
Op 9 februari 2022 heeft Nederland een ingebrekestelling ontvangen over de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/844 van het Europees Parlement en de Raad. Hieronder vallen de richtlijn voor energieprestatie van gebouwen (EPBD) en de Energie-Efficiency Richtlijn (EED). De Europese Commissie kom tot de conclusie dat de richtlijn onvolledig is omgezet in nationaal recht. Dit laat minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) weten in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer (17 maart 2022).
Onvolledige implementatie
Minister De Jonge schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat de Europese Commissie van oordeel is dat Nederland haar verplichting tot het implementeren van de richtlijn niet volledig is nagekomen. De Europese Commissie verzoekt Nederland om hier binnen twee maanden op te reageren. Wanneer Nederland gereageerd heeft besluit de Commissie of zij de inbreukprocedure voort zet.
Genoemde punten vragen om toelichting
“De ingebrekestelling wordt op dit moment bestudeerd”, schrijft minister De Jonge. Een eerste analyse laat zien dat de door de Commissie genoemde punten met name (nadere) toelichting vragen. Dit zijn toelichtingen over of en hoe bepaalde onderdelen van de richtlijn zijn geïmplementeerd.
Nederland is niet alleen
Ook andere lidstaten van de Europese Unie kregen een ingebrekestelling. In 2020 ontvingen 22 lidstaten een ingebrekestelling omdat zij de implementatie van deze richtlijn nog niet hebben voltooid. Nederland hoort bij de landen die de Richtlijn (EU) 2018/844 wel tijdig hebben geïmplementeerd. De ingebrekestelling heeft Nederland nu dus wel ontvangen vanwege de niet volledige implementatie van de richtlijn.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.